Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Češi chtějí jako premiéra Babiše. Šanci má i Fiala a Hamáček, Klaus ml. překvapil

Autor: Tomáš Vašek - 
25. září 2019
07:10

Ze současných politických lídrů považuje Andreje Babiše (ANO) za nejlepší volbu do čela vlády každý pátý Čech. Vyplývá to z průzkumu agentury Phoenix Research. Na 2. až 4. místě se za ním s výrazným odstupem seřadili Petr Fiala (ODS), Jan Hamáček (ČSSD) a Václav Klaus mladší (Trikolóra). Vládnoucí premiér se těší také největší důvěře ze všech předsedů politických uskupení zastoupených v Poslanecké sněmovně. A šéf hnutí ANO vede i v otázce sympatií.

Kdo by byl nejlepším premiérem? Ten stávající, myslí si 20 procent oslovených. Hned po Andreji Babišovi následuje ale s 12 procenty jméno předsedy ODS Petra Fialy. 11 procent dotázaných by ideálního premiéra vidělo v lídrovi ČSSD Janu Hamáčkovi. Stejnému počtu respondentů by se v čele vlády líbil bývalý poslanec za ODS a současný předseda Trikolóry Václav Klaus. Každý desátý dotázaný na tuto otázku neuměl odpovědět.

„Babišův úspěch je založen hlavně na velké základně jeho podporovatelů. Ti jsou navíc dost často velice přesvědčení, stojí za ním,“ uvedl pro Blesk Zprávy politolog a šéf Phoenix Research Jan Kubáček. „Lidé také kladou důraz na politiky, které vidí. A každý současný premiér má největší mediální prostor ze všech lídrů,“ dodal.

A co stojí za úspěchem Václava Klause mladšího, který se v průzkumu umístil až překvapivě vysoko? „Je výrazný, charismatický,“ komentuje politolog Kubáček, „Navíc u něj mají lidé velká očekávání, vzhledem k jeho vznikajícímu hnutí. Také je zásadní, jak vystupuje. Energickému lídrovi fandí lidé mnohem více,“ přiblížil Kubáček.

Průzkum: Vnímání lídrů - premiér Průzkum: Vnímání lídrů - premiér | Phoenix Research

Lidem je sympatický i šéf Pirátů Bartoš

Pozice Babiše je podle průzkumu neotřesitelná i z hlediska sympatií, na dalších místech je to v tomto případě ale už jinak. Respondentům je hned po Babišovi (16 %) nejvíce sympatický předseda Pirátů Ivan Bartoš (12 %) a lídr uskupení Trikolóra Václav Klaus mladší (12 %).

Exministr spravedlnosti a současný předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, šéf ČSSD Jan Hamáček a Tomio Okamura, jež stojí v čele SPD, získali v sympatiích voličů shodně 10 %.

Průzkum: Vnímání lídrů - sympatie Průzkum: Vnímání lídrů - sympatie | Phoenix Research

Babiš kraluje i v důvěryhodnosti

Ze všech politických lídrů nejvíce respondentů důvěřuje premiéru Babišovi (16 %). Za ním je opět šéf Pirátů Ivan Bartoš (12 %) a stejný počet procentních bodů získala odpověď „ani jeden z uvedených“. 11 procent dotázaných nejvíce důvěřuje Václavu Klausovi mladšímu, Jiří Pospíšil z TOP 09 a předseda ODS Petr Fiala získali důvěru 10 procent voličů.

Průzkum: Vnímání lídrů - premiér Průzkum: Vnímání lídrů - premiér | Phoenix Research

Šetření se ve dnech 12. až 23. září zúčastnilo 998 respondentů z celé ČR. Ti představovali reprezentativní vzorek obyvatel celé České republiky ve věku od osmnácti let.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 26. září 2019 16:58 )

Zdejší trollové jsou v rohu, jako NIKDY.....zoufalá neznalost politiky a pouze nadávky jsou evidentní, ale zbraň a diskuze TO rozhodně není !!!
Je to takový jalový pokus se zařadit do houfu MCH ????? Jó ti konto mají...

marmat ( 26. září 2019 16:54 )

pooresch: Určitě "nežvanili" anglicky, německy a fran­couzsk­y...­.jejich dámy těžko Jak souvisí volba premiéra s KSČM je naprosto nad Vaše síly...Mlčet bude zlato

marmat ( 26. září 2019 16:50 )

Mladí lidé mají rádi revoltu, happeningy MCH aby se COSI dělo.....nebudou volit Fialu s Němcovou a Uježděnou....ani Bartoška s Bělobrádkem, ani Výborného s Farským Budou volit NÁZEV (!) Piráti...často netušej, co a kdo je Michálek a Ferjenčík

marmat ( 26. září 2019 16:46 )

TROLLOVĚ poores­ch,Ne­zadat­,stbak­bures: ....jste všichni hlou­pí/jed­noduc­hý/po­debra­ní, nebo JEN zhulení !!!??? Postrádá to co píšete hlavu i patu na 100%...čtěte a vzdělávejte se , nekydejte voloviny....ve svém vlastním zájmu

Nezadat ( 26. září 2019 14:34 )

Znal jsem profesora co zametal chodníky jelikož na víc neměl jak zblbl z drog a Barťoš je ta stejná *** i přes tituly.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa