Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nové „Čapí hnízdo“ na obzoru? Policie prověřuje dotaci pro další firmu Agrofertu, tvrdí server

Aktualizováno -
24. září 2019
21:34
Autor: ČTK - 
24. září 2019
16:57

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové i hradecká policie se údajně zabývají dalším případem podezřelé dotace pro firmu z holdingu Agrofert ze svěřenského fondu českého premiéra Andreje Babiše (ANO). Uvedl to dnes server Neovlivní.cz. Jedná se o pardubickou chemičku Synthesia. Mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Barbora Hanousek Eckhardová ČTK sdělila, že MPSV jako poskytovatel dotace na firmu podalo trestní oznámení. Zástupci policie a státního zastupitelství ČTK nepotvrdili, zda se případem zabývají. Podle serveru to vyplývá z informací z justice.

„Trestní oznámení na společnost Synthesia bylo ze strany MPSV, jakožto poskytovatele dotace, podáno v souvislosti s realizací projektu z důvodu pochybnosti, zda byly splněny podmínky pro udělení dotace, neboť se v žádosti o finanční podporu objevily nejasnosti, které zatím nebyly relevantně vysvětleny,“ sdělila mluvčí ministerstva ČTK.

Informace o případu dnes podle Neovlivní.cz zazněla i na jednání senátní komise pro objasnění možného střetu zájmů Babiše. Předseda komise Zdeněk Nytra (za ODS) v souvislosti s vyžádáním dokumentů k nespecifikovaným projektům od ministerstev uvedl, že komise obdržela zatím jeden projekt. „U toho jsme se překvapivě dozvěděli, že tam bylo podáno trestní oznámení a že byl předčasně ukončen,“ řekl novinářům.

Podle Neovlivní.cz informaci komisi písemně poskytla náměstkyně MPSV pro evropské fondy Martina Štěpánková. Trestní oznámení podle ní bylo na chemičku podáno letos v červnu pro podezření ze spáchání dotačního podvodu. Server iROZHLAS.cz dnes uvedl, že důvodem podání oznámení jsou „nepravdivé nebo zkreslené údaje“ v žádosti o dotaci ve výši téměř dvou milionů korun, kterou MPSV přikleplo firmě před třemi roky. Na případ podle Neovlivní.cz upozornila v jednom ze svých auditů Evropská komise. Projekt byl nakonec kvůli podezřením zastaven a firma dotaci nečerpala.

„Do této chvíle nemám informace, že bychom se tímto případem zabývali,“ řekla dnes odpoledne ČTK mluvčí krajské policie Ivana Ježková. Podobně na přímý dotaz ČTK odpověděl také Pavel Hochmann z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové.

Na případ podle Neovlivni.cz upozornila v jednom ze svých auditů Evropská komise. Projekt byl nakonec kvůli podezřením zastaven a firma dotaci nečerpala.

Premiér Andrej Babiš (ANO) navštívil pozemek, kde má stát nová vládní čtvrť. (19. 9. 2019) Premiér Andrej Babiš (ANO) navštívil pozemek, kde má stát nová vládní čtvrť. (19. 9. 2019) | Blesk - Jakub Poláček

Mělo jít údajně zhruba o totéž jako v kauze Čapí hnízdo. Synthesia jako velký podnik by neměla na dotaci nárok. Angažováním malého zámečnictví se její šance zvýšily a firma dotaci díky tomu získala. Poté, co na případ upozornila Evropská komise, bylo proplacení dotace zastaveno a padlo trestní oznámení pro podezření z dotačního podvodu. Právě proto, že v žádosti byly uvedeny nepravdivé údaje, uvedl server Neovlivni.cz.

 

tekyla ( 26. září 2019 16:27 )

chudák poctivý Babiš kmot­ři,zlo­ději,­špíny,­křivá­ci opozice s udavači pirátu nedají pokoj stále budou udávat,špinit pomlouvat děláte moc dobře Babiš ve volbách 50% !!

horaIysa ( 24. září 2019 22:47 )

Blbe, kdybys četl pozorně jak tady radíš, věděl bys, že dotace byla přidělena před třemi lety a podnět k vyšetřování letos v červnu.

marmat ( 24. září 2019 22:38 )

istyl: je 100% Krejčíř....o tom žádná !!!

marmat ( 24. září 2019 22:35 )

Musí být peklo, hledat a hledat a NIC nenacházet a prohrávat....dívat se jak je válcuje z Bílého domu
Všechny intriky jalové a preference mizivé !!!

marmat ( 24. září 2019 22:31 )

AliAli.....ALE , ALE .....Nikdo neví, netuší,jak staré To je, o čem TO přesně je....
Jen víme, že byli JEDNI mezi tisícovkami neúspěšných !!! žadatelů...
Musíte alíku něco přečíst...a hlavně nejen titulky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa