Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čaputová s Babišem uctili protifašistické povstání. „Kluci umírali každou chvíli,“ vzpomíná Josef (93)

Aktualizováno -
29. srpna 2019
12:02
Autor: Nikola Forejtová - 
29. srpna 2019
08:16

Premiér Andrej Babiš (ANO) se vrátil do rodné země, aby společně s prezidentkou Zuzanou Čaputovou oslavil 75. výročí Slovenského národního povstání (SNP). Před odletem řekl, že podobné události je potřeba si připomínat. Babišovy kroky vedly do Muzea SNP v Banské Bystrici, které bylo centrem povstaleckého území a kde společně u památníků s dalšími zákonodárci položili v pietě věnec. Na českou delegaci čeká také vojenská přehlídka. Se svým příběhem se svěřil během pietního aktu podplukovník Josef (93), jenž vzpomíná především na 1376 kamarádů, kteří během několika týdnů bojů padlo. Čaputová pak „varovala", aby si lidé dávali pozor, protože i dnes máme své hrozby, i když se nejedná o nacisty. Přidal se k ní i premiér Pellegrini, který dodal, že bychom si měli vážit doby, kdy nás jen tak z rozmaru nerozřežou na kusy.

Andrej Babiš na Slovensku uctil památku povstalců, kteří 29. srpna 1944 pozvedli své zbraně a dali se do boje s fašisty okupujícími jejich území.

„Letím na pozvání pana premiéra Pellegriniho. Je důležité si tyto události připomínat, nejen hrůzy války, ale i statečnost těch lidí. Je to i příležitost se potkat s předsedou slovenské vlády,“ řekl Babiš. 

Výročí, na nějž jede česká delegace zavzpomínat, se vztahuje na první den Slovenského národního povstání. Konflikty, které vedly k poražení povstalců a zároveň k neúspěchu nacistů zničit partyzánskou základnu, se táhly až do října 1944. Nyní si Slovensko v čele s prezidentkou Čaputovou připomíná 75. výročí od této údalosti, a to právě v centru povstaleckého území - Banské Bystrici, kde se předseda vlády projde po Muzeu SNP a u památníku položí společně s Metnarem a Vondráčkem věnec. 

Během pietního aktu se médiím se svým příběhem svěřil podplukovník a pamětník Josef Svoboda (93). „Přírodní podmínky tam nebyly pěkný, kluci umírali každou chvilku. Naštěstí mě se povedlo, že jsem zůstal zdravý, ale mnoho kamarádů padlo. Je tam 1376 našich kluků pohřbených, jednou za pět let se tam jdu podívat,“ uvedl válečný veterán, který zmínil i kruté týdny bojů.

Během zahájení řečníci zmínili, že právě veteránům patří toto výročí a také dětěm, protože právě ty musí zachovat vzpomínku do dalších generací. 

Slovo si vzala samozřejmě i slovenská prezidenta Čaputová, která kromě vděku mířeného na veterány varovala, že ani dnešní doba není bezproblémová.

„Účastníkům povstání, to těm patří naše vděčná vzpomínka. Pravda je taková, že jste se o vlast zasloužili mírou nejvyšší. Je mí ctí, že vám mohu do očí říct, že jste se zasloužili o pravdu, svobodu…Všichni se dokázali tehdy povznést nad to, co nás oddělovalo, tento odkaz povstání protifašistickou považují za nejdůležitější, protože každá doba má své hrozby. Máme štěstí, že nemusíme bojovat proti nacismu, ale i teď naléhavě potřebujeme, abychom drželi při sobě,“ řekla v projevu.

Její projev byl provázen nadšený potlesk, projevy všech účastníků se pak střídaly s pěveckými sbory. Později na její slova reagoval i slovenský premiér Peter Pellegrini. 

„Měli bychom si vážit doby, kdy nám jen tak na dveře neklepe gestapo, aby odvedlo našeho otce nebo syna. Doby, kdy se jen ta z rozmaru někdo nerozhodne, že nás rozřeže na tři kusy, jako se tomu u nás stalo,“ řekl během své řeči. Vyjádřil také smutek nad tím, že se řada bojovníků za svobodu oné many, za kterou položili život, bohužel nedožili.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera pak ve svém projevu připomněl, co znamená svoboda a že se Slovenskem mají Češi mnoho společné…a naopak. „I vy máte své Lidice, své Ležáky. Jsem velmi rád, že tu můžu být i s předsedou Poslanecké sněmovny a s předsedou České republiky,“ řekl Kubera.

Premiér „oplácí“ Čaputové její návštěvu v České republice. Nová slovenská prezidentka má ale náskok, v Česku se objevila už dvakrát. Poprvé přijela do Prahy soukromě na dubnový koncert Boba Dylana a podruhé pár dní po své inauguraci - 21. 6. 2019 - na oficiální návštěvu, kde se setkala s prezidentem Milošem Zemanem.

Nejmladší zvolená prezidentka uctila v ČR památku prvního českého prezidenta Václava Havla a dopřávala si i několik půllitrů piva na koncertě „Zuzana není sama doma“, který jí byl věnován. 

Čaputová už se s dvěma členy dnešní delegace setkala, a to s předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) a senátním předsedou Jaroslavem Kuberou (ODS).  Oba jí paradoxně darovali k narozeninám brož. Stejně tak i prezident Miloš Zeman. 

Video  Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na aktu ke Slovenskému národnímu povstání.  - Blesk: Nikola Forejtová
Video se připravuje ...

ivoadler ( 30. srpna 2019 10:18 )

Na vzdělání nezáleží. Důležité je dát jasný a srozumitelný povel.

zewe ( 29. srpna 2019 20:57 )

Teba a Mildu Flasku neprebali ani jeptisky!

doktormediciny ( 29. srpna 2019 18:15 )

Zda se, ze za ten pakt/podle Vas/* zodpovidaji ty desetitisice mrtvych..S tim slaviukem to neni relevantni.Po valce mali SSR dobita uzemi Jako strategicke z hlediska velmoci..Toto jsou uvahy, kterr produkuji lide, ktery je tak dcact, tricet...

qtek ( 29. srpna 2019 17:23 )

Potřebujeme ještě k něčemu hradního dědka?

ivoadler ( 29. srpna 2019 15:52 )

93letý plukovník - veterán? Že se Slováci nestydí, u nás by to byl generál!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa