Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Babiš a jeho „sysle“. Premiér vypouštěl do přírody kriticky ohrožený druh hlodavce

Aktualizováno -
23. července 2019
16:45
Autor: jry - 
23. července 2019
14:02

Premiér Andrej Babiš spolu s ministr1em životního prostředí Richardem Brabcem zavítali do Českého středohoří a v rukavicích se pustili do značně nezvyklé politické „show“, při které vyvstaly vzpomínky na Babišův projev, ve kterém vyzýval: „My chceme znovu motýle!“ Vypustili totiž v obci Raná na Lounsku kriticky ohrožený druh sysla obecného.

„My v Čechách máme rádi přírodu. My chceme. My máme obrovský program na vodu. My chceme zasadit deset milionů listnáčů. Kůrovec nám žere lesy. My chceme znovu motýle! A ty včely mají rádi tu řepku, můžou si kecat novináři, co chtějí. Mají, je to pravda. Já jsem byl v Lysé nad Labem na výstavě.“

Dnes již legendární projev premiéra Andreje Babiše o přírodě zlidověl. Především pak označení „motýle“. V úterý přitom Babiš vyrazil na „sysle“. 

V obci Raná na Lounsku spolu s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem vypouštěli kriticky ohrožený druh sysla obecného. 

Premiér i ministr Brabec si vypouštění syslů vyzkoušeli. Znamenalo to nejprve vyvrtat asi půlmetrovou šachtu do země, o což se postaral ministr Brabec. Pak už střídavě premiér i ministr ručně vypouštěli sysly do děr, které pak ucpali senem a kůlem. Podle ochránců přírody jde o nejúčinnější způsob vypouštění, protože sysel se z díry vždy dokáže vyhrabat a má v ní i potravu na první dny.

„Nacházíme se v lokalitě, kde těch syslů před desítkami let byli ne tisíce, ale desetitisíce, dokonce statisíce. Oni byli po celé republice rozmnoženi a dokonce to byli škůdci polní. Nicméně tady se krásně ukazuje, jak během několika desítek let je vrtkavý život toho druhu, protože on se může z velmi rozšířeného druhu stát snadno velmi kriticky ohroženým,“ řekl Brabec s tím, že vypouštěná zvířata byla odchována v zoologických zahradách.

Premiér v narážce na dřívější motýle řekl, že vypuští sysly, nikoli „sysle“. „Máte z toho srandu, ale můžu vás ubezpečit, že motýle jsou ze staročeštiny a na Moravě lidi také říkají motýle. No ale sysle, taky se to učej, takže my si rozumíme. Sysly jsme vypouštěli,“ řekl premiér.

Andrej Babiš vypouštěl na Lounsku ohrožený druh syslů Andrej Babiš vypouštěl na Lounsku ohrožený druh syslů | Foto Blesk - Karel Kopáč

„Je to tady! Vyrážíme na sysly do Chráněné krajinné oblasti České středohoří,“ zaradoval se Babiš dnes na svém facebooku, aby o několik hodin později na Lounsku vypustil do přírody ohrožené sysly.

Vypouštění syslů je součástí speciálního záchranného programu a slouží k posílení zdejších populací. Cílem je, aby došlo k propojení s nedalekými místy, kde syslové stále žijí. Záchranný program běží od roku 2008 a připravila jej Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, uvedlo hnutí ANO k této akci.

„Sysel obecný ukazuje, jak může být osud živočišného druhu vrtkavý. V padesátých letech jich bylo tolik, že byl označován za zemědělského škůdce. Nyní je kriticky ohroženým druhem, který přežívá v ČR na posledních zhruba 38 lokalitách. Počet syslů se k loňskému roku odhaduje na cca 6500 jedinců,“ stojí dále ve zprávě Babišova hnutí.

verka1 ( 23. července 2019 21:20 )

Pak zveřejněte fotky z dovolené jak premiér zhubl. Je dobře, že premiér jezdí mezi občany. Ať sám vidí jak to kde vypadá.

ingmarie ( 23. července 2019 20:03 )

A ty jeho párky chutnaj jako když do nich mele ty sysle , fuj

ingmarie ( 23. července 2019 19:55 )

Babiš vypustil sysle,
A hele oni zas prišle,
Ovce békaj
Štěkaj pse
Všecko vůdce miluje

turbina ( 23. července 2019 18:22 )

starymam.las: Já ale nejsem tvoje stará raketa.

starymlok ( 23. července 2019 18:07 )

Turbina má zase ksich kosočtverce

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa