Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Ženy na mateřské ztrácejí pracovní návyky.“ Babišův muž naštval poslankyně i Maláčovou

Autor: Nikola Forejtová - 
19. července 2019
05:45

Ženy na mateřské dovolené ztrácejí pracovní i běžné návyky, myslí si liberecký poslanec Jiří Bláha (ANO). Komentářem, který uvedl během rozpravy nad zvýšením rodičovského příspěvku, urazil velký počet žen včetně svých stranických i opozičních kolegyň. Olga Richterová (Piráti) Blesk Zprávám svěřila, že nechápe jeho zájem se plést do věcí, kterým nerozumí a narazila i na Bláhovy pracovní návyky, které rozhodně nejsou ukázkové. Zameškal totiž více než čtvrtinu schůzek. Není to první poslancova řeč, která přinesla vlnu negativních reakcí. „Zazářil“ i přirovnáním Zdeňka Ondráčka k Miladě Horákové.

„Je to ve výsledku pět let vyloučení ze systému. Dostáváme se do stavu, že ti lidé absolutně ztratí pojem o tom, co to je vstávat třeba do práce, organizovat si rodinný život tak, jak by měl být organizován,“ uvedl poslanec ANO Jiří Bláha ve středu 10. července během rozpravy nad novelou zákona, která má zvýšit rodičovský příspěvek z 220 tisíc na 300 tisíc.

„Ti lidé, kteří se pak chtějí vrátit do práce, s tím mají problémy, protože nejsou schopni zabezpečit svoji rodinu, protože ztratili ty návyky, které jsou normálně běžné nám všem, kteří chodíme každý den do práce,“ pokračoval poslanec a vysloužil si tím vlnu negativních reakcí nejen od opozice, ale i od svých stranických kolegyň. Zákon byl sice Sněmovnou schválen, jeho řeči ale nikoliv.

Bláha: omluven z 875 jednání

Blesk Zprávy zjišťovaly, jak je na tom poslanec a podnikatel se svými pracovními návyky. Čísla nám ukázala, že asi musel podle své rovnice také strávit spoustu času na mateřské, protože i jako méně výrazný politik se neúčastnil celé čtvrtiny jednání.

Jiří Bláha vlastní i pekařství, místo u pultíku je asi častěji u pece. Jiří Bláha vlastní i pekařství, místo u pultíku je asi častěji u pece. | archiv Blesku

„Můj bratr (Mikuláš Ferjenčík - pozn. red.) upozornil, že má jednu z nejhorších stranických docházek ve Sněmovně. Nevím tak, proč komentuje pracovní návyky, když je sám zanedbává,“ okomentovala pro Blesk Zprávy dvojnásobná maminka a poslankyně Pirátů Olga Richterová. Posvítili jsme si na čísla a podle dat na oficiálních stránkách Sněmovny byl Bláha omluven z 875 jednání, nepřihlášen byl 110krát. Hlasoval pak v 73 %, což vychází tak, že se neúčastnil více než čtvrtiny jednání.

Bláha je kromě poslance také podnikatelem. Vlastní několik cukráren a pekařství. Svůj výrok obhajoval tím, že sám zaměstnává 150 žen z 200 zaměstnanců a má tak k problematice velmi blízko.

„Jsem v každodenním kontaktu s jejich problémy, ale i radostmi a tak o to intenzivněji vnímám vše, co je spojeno s mateřstvím. Jakékoli podsouvání mé neúcty k ženám na mateřské je jen faul na politickém hřišti,“ napsal Bláha na svou obhajobu na svém facebookovém účtu.

Matky se bouří, poslankyně se cítí uražena  

Pracující matky se rychle ozvaly a do poslance se opřely. „On opravdu urazil obrovský počet maminek s tím, že samozřejmě úplně pominul, že k malému dítěti člověk vstává, je to práce na 24 hodin denně a rozhodně to není období, kdy člověk není v jednom kole,“ svěřila se Blesk Zprávám nazlobená Richterová.

Dodává, že se diví, že se poslanec k tématu vůbec vyjadřuje, protože o mateřské a povinnostech ženy během ní ví jen málo. Stejně tak podle ní ví pouze skoupé informace o tom, v čem všem v péči o matky stát pokulhává. „Od cca jednoho roku života dítěte máte jen velmi málo možností, kam s dítětem docházet a jak sladit osobní život s pracovním. Je kritický nedostatek školek, dětských skupin i prostorů, jako jsou pracovní školky,“ míní pirátská poslankyně.

Dejte si facku, vzkazují matky. Dejte si facku, vzkazují matky. | Reprofoto Facebook

Ostřeji reagovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). „Je vidět, že jste neporodil a nevychovával žádné dítě, protože říct o ženách, které pečují o jedno, dvě a více dětí, že ztrácejí pracovní návyky jako vstávání, to je opravdu naprosto přestřelené,“ vyčinila mu

Jana Maláčová (ČSSD) v červnu 2019 na Bláhův výrok ostře zareagovala. Jana Maláčová (ČSSD) v červnu 2019 na Bláhův výrok ostře zareagovala. | Foto Blesk - Mária Rušinová

Do poslance se obula i jeho stranická kolegyně. „To jste fakt přehnal, pane kolego,“ řekla mu Jana Pastuchová (ANO) a připojila svou zkušenost z práce záchranářky, která se v těhotenství vykonávat nedá. „A že ztrácí žena návyky? Ona nekrmí, ona nekojí, ona nepřebaluje, ona nevaří, nestará se o svého manžela, nežehlí?“ doplnila Pastuchová. Jak se staví k výrokům i ostatní straníci, Blesk Zprávy zjišťují.

„Slavných“ výroků má Bláha více

Nejedná se o první vystoupení, ve kterém Bláha koketoval s určitou mezí a ve kterém prozradil své pracovní úspěchy. „Děláte chybu, že to platíte,“ zakřičel Bláha u pultíku ve Sněmovně v únoru. Komentoval tak způsob autorských poplatků. „Já mám deset provozoven. Deset. A ani v jedné neplatím ani korunu,“ chlubil se svými podvody.

„V okamžiku, kdy uvedete, že používáte televizor jako monitor, tak prostě nemusíte platit nic. Je to jenom neznalost. Chce to, už když kupujete tu záležitost, tak to musíte uvést, na co to budete používat. A ne to kupovat jako televizor! Pak nezaplatíte ani korunu!“ předával svým kolegům know-how, jak se vyhnout placení za to, když ve své prodejně pouští zákazníkům televizi nebo rádio.

Ještě kontroverznější se jevilo prohlášení, ve kterém přirovnal protesty proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS k politickému honu na Miladu Horákovou. „Jestliže tu chceme nové procesy jako s paní Horákovou nebo s lidmi, s továrníky, kteří byli vyháněni z továren, a bylo všelidové hlasování a byla všelidová podpora, tak dělejme to, co děláme. Opravdu hon na čarodějnice a veřejné odsouzení jednoho člověka. Tak to dělejme a chováme se stejně jako ti komunisti a to já nechci,“ řekl Bláha.

Medissn ( 24. července 2019 08:44 )

Opravu si myslíte, že mejete záchody, koupelny, převlíkáte postele, perete, vaříte jen Vy matky na MD/RD???

Medissn ( 24. července 2019 08:42 )

Ty jsi k hounu jako člověk, i když podle vlastních měřítek možná ženská k něčemu, ale co jsi ty mohla vychovat, stejnej odpad jako jsi ty. Tak si vem hrábě a jdi makat, na nic jinýho se stejně nezmůžeš.
Jestli ale nejsi právě ty ta jalovice NEPLODNÁ, co nejvíc bučí...!!!

Renata S ( 20. července 2019 20:35 )

Když doma meju záchody a koupelny a převlíkám postele a peru a vařim, tak nemůžu zapomenout, jak mě posranec za ANO vytočil. Už tam to idiota prosim Vás nevolte.

.tg.bb ( 20. července 2019 08:16 )

Tak proč je ten i*iot zaměstnává?

illenne ( 19. července 2019 16:09 )

Pan poslanec má sám divné návyky, když byl tolikrát nepřítomen na jednání . A takový bude kázat o pracovních návycích maminek po mateřské dovolené? Já sama jsem po mateřské dovolené nastoupila do zaměstnání a nepřetržitě jsem pracovala až dosud. Jen nechápu, proč se podnikatel, majitel pekárny a cukráren sejří do politiky. Tací jako je on jsou třam skutečně potřební .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa