Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Rodičák“ 300 tisíc Sněmovnou projde. Maláčová chce příspěvek podle příjmů, opozice tleská

Aktualizováno -
25. září 2019
18:23
Autor: for - 
25. září 2019
16:58

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) prozradila Lidovým novinám, že vládě předloží návrh o vypočítávání rodičovského příspěvku podle příjmu rodiny. Čím méně by v rodině vydělávali, tím by byl příspěvěk štědřejší. Zákon o zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc k současným 220 tisícům teprve leží ve Sněmovně. Na jednání se měl dostat ve středu, byl ale přerušen jednáním o daňovém balíčku. Poslanec za ODS Jan Bauer (ODS) zmínil pozměňovací návrh, aby na příspěvěk dosáhli i rodiče dětí do čtyř let. Novela nyní putuje do třetího čtení.

Novela o státní sociální podpoře, která by zvedla současný rodičovský přípěvek z 220 tisíc na 300 tisíc korun se opět dostala na bod jednání ve Sněmovně a ve středu se poslanci dostali ke druhému čtení. „Mít dítě začíná být luxusem, je tak důležité rodinám pomoci. Rodičovský příspěvek se nezvedal 12 let!,“ uvedla  v rozpravě „oranžová“ ministryně práce a sociálních věcí.

V prvním čtení měl návrh sociální demokratky plnou podporu a se schválením během druhého čtení počítá i opoziční místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Určitě zvýšení projde, pokud se nezměnila politická stanoviska jednotlivých stran. Všichni deklarovali, že si uvědomují, že po těch dvanácti letech je nutné, aby se příspěvek zvýšil. To by od nás bylo vrcholově nezodpovědné,“ řekla opoziční poslankyně Blesk Zprávám. 

V rozpravě ale přednesla i pozměňovací návrh Podle místopředsedkyně by měli mít nárok na pojištění i prarodiče a systém by měl být přehlednější a pružnější.

Pozměňovací návrh přednesl i poslanec ODS Jan Bauer. „Je nespravedlivé, aby se netýkalo rodičů, kteří ještě rodičovský příspěvek nevyčerpali nebo mají děti do čtyř let. To je problematický z hlediska ústavního práva,“ zmínil. 

Maláčová chce rodičovskou vyčíslit 

Samotné zvýšení ale není jedinou změnou, které by chtěla ministryně Maláčová docílit. „Preferuji řešení, aby se rodičovská odvíjela od předchozího příjmu jako současná mateřská. Včetně redukčních hranic. Čím nižší příjem, tím je systém solidárnější,“ řekla LN Maláčová. Systém by tak zohledňoval, kolik si rodiče měsíčně do domácnosti přinesou. S tím, že by nejvíce mohli dostat 34 470 korun a nejméně pak 7600 korun.

I tento návrh se setkal s podporou. Pekarová Adamová v krátkém rozhovoru uvedla, že takový systém je určitě reálný a pochválila kolegyni z koalice i za další návrhy, jako je zjednodušení systému čerpání.  

„Určitě je to systém k diskuzi. Maláčová, pokud vím, tak připravuje změnu týkající se sloučení PPM a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství tak. Diskuzi si zaslouží i čtyřletá doba, po kterou můžeme maximálně čerpat příspěvek. V tom jsme světový unikát a mělo by to tak být na tři roky,“ dodává Blesku místopředsedkyně „Topky“.

První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová chce snížit dobu, po které je možné čerpat rodičovský příspěvek První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová chce snížit dobu, po které je možné čerpat rodičovský příspěvek | Karel Kopáč

Délku rodičovské dovolené ale podle LN ministryně měnit nechce. Chtěla by tak zachovat systém, kdy můžeme s dítětem trávit doma čas od 6 měsíců do 4 let. „Evropská směrnice nás nenutí měnit systém české mateřské a návazné rodičovské. Krátit mateřskou, myslím, ani není kam,“ dodává v tématu pro Blesk Zprávy Olga Richterová (Piráti).

Nyní získá novopečená maminka peněžní příspěvek v mateřství. Mateřská  se počítá jako 70 procent hrubého příjmu. Nově by se stejně konstruovaly i dávky v rodičovské, se stejným efektem – zvýraznil by se rys solidarity. Rodina, která si tak vydělávala více, by měla i náležitou peněžní náhradu. 

Vera Pribylova ( 27. září 2019 09:13 )

Přesně tak!

Vera Pribylova ( 27. září 2019 09:11 )

Souhlasím s většinou, která ví, kam toto povede. Budou se rodit v houfech děti těm, kteří státu nic dobrého nepřinesou a pracovat z této skupiny v budoucnu bude jen hrstka. Toto rozhodnutí povede k ještě většímu problému! A pořád je stát v tomto bude podporovat.

Aneta Slavkov ( 26. září 2019 21:02 )

Mám rok a půl staré dítě, mám 7300, opravdu je to málo, když vezmu co stojí pleny,jídlo a Sunar a očkování musíme taky zaplatit. Dítě pořád roste musím ho za něco oblékat. Je to hrozné manžel poctivě chodí do práce nikdy nebyl na nemocenské, já pracovala a chodila na prescasy to je pak spravedlnost. Mělo by to být počítáno minimálně 70 procenty ze mzdy a ne ubohých pár korun tento příspěvek brala moje maminka když měla sestru té je dnes 12 let! Styďte se!! Děti jsou naše budoucnost a melo by být o ně postaráno!

rout ( 26. září 2019 15:02 )

Takže od narození je zde dítě snaživých a pracovitých rodičů diskriminováno . O kvalitní populaci tedy není zájem, je potřeba nabudit k plození a porodům ty , kteří si nedělají hlavu s tím co bude zítra.
Proč taky, když dávno vědí, že stačí natáhnout lenivou pracku a stát peníze sype a sype. Vydělají na to přeci ti snaživí, které pak vezmem u huby .

Pes124 ( 25. září 2019 22:24 )

Proč se důchodcům přidává každý rok několik set korun a když se má přidat matkám na rodičovské dovolené tak jsou s tím samé problémy. U důchodců taky neřeší jak měl velkou vejplatu než šel do důchodu, taky mu přidají stejnou částku jako všem. Hlavně že politici berou peněz jak šlupek a za nic a chudáci matky který se starají celí den o děti tak maj ubohých 7000 a musí s tím vystačit a uživit celou rodinu, chtěla bych vydět poslance jak by s tím vystačily .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa