Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sucho? Ani náhodou! Houbaři mají žně nejen na východě Čech

Autor: Vlaďka Hradská - 
20. července 2019
07:00

Dovolenou snů zažívají v těchto dnech manželé Miroslav a Jitka Krupkovi. Zatímco sucho trápí houbaře v celém Česku, oni z lesů nosí houby jako z pohádky – velké, zdravé a krásně rostlé. Chodí na ně téměř denně a vždy mají plné koše.

Podle mnohých houbařů nerostou kvůli suchu napříč republikou už ani prašivky, Krupkovi si ale užívají pravé houbařské žně. Ve čtvrtek dokonce našli hřiby s klobouky velkými jako talíř.

„Tady rostou mega hřiby, teď převážně smrkové a dokonce i přímo na cestě. Ty největší jsme ponechali v lese a za dvě hodiny nasbírali přes čtyři kila. Část z nich padla na smaženici, část na řízky a zbytek na sušení,“ řekli Blesku manželé.

Na dovolenou vyrazili z Chlumce na Ústecku do Pardubického kraje k přehradě Seč.

Klobouk velký jako talíř. Tak velké houby našli manželé Krupkovi. Do lesa chodí o dovolené, kterou tráví u přehrady Seč. Klobouk velký jako talíř. Tak velké houby našli manželé Krupkovi. Do lesa chodí o dovolené, kterou tráví u přehrady Seč. | Blesk:Vladimíra Hradská

„Jezdíme sem rádi, hlavně do zdejších krásných lesů, kde i přes všeobecné sucho houby rostou. Chodíme na ně přibližně obden, jak máme chuť. Nejvíc roste hřib smrkový, dále muchomůrka růžovka, hřib hnědý, hojně i hřib žlučník,“ dodala Jitka Krupková, která houby sbírá od dětství.

janapi ( 20. července 2019 17:52 )

Ujišťuji vás-že o fake nejde...manželé Krupkovi by se k něčemu podobnému nepropůjčili. Jsou to houboznalci, kteří mají svá místečka. Dávají přednost hledání lesních darů než válení někde na pláži.

ameae ( 20. července 2019 16:27 )

Lesy jsou plné podpapíráků, protože po lesích běhá plno lufťáků.

milan1959 ( 20. července 2019 10:05 )

Fake news

Zobrazit celou diskusi