Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Útočníkům na Feriho hrozí až tři roky natvrdo. Kvůli ublížení na zdraví

Aktualizováno -
29. května 2019
09:05
Autor: ČTK, tva - 
28. května 2019
18:40

Dvěma mužům, kteří napadli v dubnu při koštu vín v Boršicích na Uherskohradišťsku  opozičního poslance Dominika Feriho (22, TOP 09), hrozí až tříleté vězení. Policie útočníky, kterými byli otec se synem, podezřívá z ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví. V tiskové zprávě to sdělila mluvčí uherskohradišťské policie Milena Šabatová. Z podnětu dozorujícího státního zástupce Tomáše Pindura policie prošetří útok ve zkráceném přípravném řízení, jak napsal v úterý web iRozhlas.cz.

Mladší z obou mužů napadl Feriho v neděli 21. dubna odpoledne. „V místě se okamžitě vytvořil shluk lidí, který chtěl zabránit dalšímu napadání. Situaci zaregistroval otec (48) napadajícího s tím, že se chtěl přes dav lidí dostat k synovi (26). Přitom ale napadl dva muže. Oba napadení včetně dvaadvacetiletého muže utrpěli zranění, se kterým byli převezeni do nemocnice k ošetření,“ uvedla Šabatová. Feri utrpěl mimo jiné řeznou ránu na zádech, zřejmě o parapet.

Případem se zabývali uherskohradišťští policisté z oddělení obecné kriminality. „Následovalo prověřování informací a desítky výslechů svědků. V uplynulých dnech jsme oběma podezřelým ve věku šestadvaceti a osmačtyřiceti let sdělili podezření z přečinu ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a výtržnictví,“ doplnila mluvčí.

 „Až to policie posoudí, předá spis zpátky státnímu zástupci se svým návrhem. Ten pak vyhodnotí další postup,“ doplnil státní zástupce.

Rasistický podtext v tom zřejmě nebyl

Zkrácené přípravné řízení je obdobou trestního stíhání, jeho lhůta pro vyřízení začíná právě sdělením podezření. Používá se u méně závažných trestných činů a jeho výsledkem je trestní příkaz. Soud tak může, pokud by se podezření potvrdilo, uložit například peněžitý trest, podmínku nebo domácí vězení.

Server upozornil, že podle Feriho kamaráda Víta Nerudy po útoku zazněla od jednoho z útočníků rasisticky motivovaná nadávka „negři nejsou lidi“. Rasový podtext útoku na Feriho, který má z otcovy strany předky v Etiopii, ale státní zástupce nevidí, píše server. Už dříve Pindur chování obou útočníků připisoval spíše alkoholu.

Poslanecká sněmovna v úterý v souvislosti s útoky na Feriho a také na někdejšího tajemníka bývalého prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla odsoudila v usnesení vyvolávání nenávisti k lidem na základě jejich politického názoru. Nynější člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Jakl byl v sobotu večer napaden v pražském metru.

Podle Klause šlo o politicky motivovaný čin s mimořádnou společenskou závažností. Policie útok prošetřuje. Jakl v loňských senátních volbách kandidoval v Praze 2 za SPD Tomia Okamury.

Video  Feri po napadení pro Blesk zprávy: Motiv byl asi politický. Lékaři mě šili  - Slávka Červená/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Taurus70 ( 30. května 2019 19:32 )

Luklovah aspon tady lidem nelzete nic takoveho se neodehralo Feri je lhar a Vy evidentne taky 💩

luklovah ( 30. května 2019 16:48 )

At dostanou ještě vyšší trest co to může být za studenta ,který studuje na doktora a je to násilník který napadá lidi.Hnus k takovému by jako pacient nevkročila.Jsem z Moravy a za takovou verbež jakou je tu plno diskutujících se stydím.Až vám někdo zmátí vaše dítě budete povídat že takhle se řeší neshody na Moravě tak vás chci vidět jak budete v klidu.Takhle tneshody řeší jenom násilníci a ožralí odpad,ne slušní lidi.Jste obyčejní hnusní rasisti.Nehledě na to že pan Feri s nima žádný konflikt neměl sprostě ho napadli ti ubožáci jen skrz barvu pleti.A kdyby to ttk byli cikáni a napadli někoho z vás to by jste tady spílali cikánům do bezvědomí.

Taurus70 ( 30. května 2019 16:02 )

Toz kdyby kazdy Cechacek dostal po cuni hned za Moravsmkyma hhranicama byli by zvykli a byl by klid😂😂😂😂

boxer ( 29. května 2019 20:22 )

Tři roky na tvrdo ?? Za coooo ? Že se opilci na koštu vína porvali ? Kam ten svět spěje ,my jsme se za mlada porvali a byl klid .Dnešní uplakaní a usoplenci musí hned fňukat a plakat a volat Policii a hlavně média ,co FERI ?? Styď se a příště buď chlap

salto ( 29. května 2019 18:53 )

Jenomže to se poperou chlapi a ne ukňouranci s natrženou košlí a škrábancem na zádech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa