Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rebel z ODS Klaus mladší si za „zm*dem“ stojí. A chce trestat mazání příspěvků na Facebooku

Autor: simao - 
26. ledna 2019
16:18

Odmítá, že by byl v ODS jeho hlas osamocený. Václav Klaus mladší, který je výrazným kritikem EU v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že si dokáže představit leccos, i působení v jiné straně, ale z ODS nikam neodchází. Klaus přitom byl slyšet i tento týden ve Sněmovně. To když se debatovalo o zavedení proplácení nemocenské od prvního dne či v momentě, kdy se řešil brexit. Podle Klause k němu nedojde. Vrátil se však také ke sprostému slovíčku, které mu „ulétlo“ na sociální síti.

Stejně jako jeho otec, tak i Václav Klaus mladší si zimu užívá. Vyráží se synem na hory, svahy s oblibou brázdí na lyžích. V sobotu však držel palce u televize Petře Kvitové v její snaze dobýt tenisový Australian Open. Nepodařilo se, Klaus však přesto tleskal. „Myšlenka dne: No v Paříži na antuce asi vyhraje ta Japonka (je moc dobrá), ale Wimbledon by měla vyhrát Petra,“ zavěštil si Klaus s narážkou na přemožitelku Kvitové z australského Melbourne Japonku Naomi Ósakaovou. A sám hlásí, že i on je tenisově „ve formě“.

Klaus vystartoval kvůli rozvodu

Klaus junior je na sociálních sítích značně čilý. Právě na Facebooku však nedávno vystoupil dost ostře, když jeden z diskutujících zmínil jeho rozvod. „Co víš o mých manželstvích, ty zm*de?“ zaútočil Klaus.

„Tohle slovo používá asi tak pět milionů českých mužů (...) Za prvé, já můžu komunikovat, jak uznám za vhodné. Za druhé, když někdo uráží osobní věc, o které nic neví, tak jsem reagoval přiměřeně. Kdyby vedle mně v tu chvíli ten člověk stál, tak mu dám pěstí,“ řekl na svou obhajobu Seznam Zprávám poslanec ODS.

Chce trestat omezování svobody na sociálních sítích

Skupina poslanců právě v čele s Klausem mladším přitom nyní navrhuje trestat omezování svobody projevu na veřejných sociálních sítích. Za mazání příspěvků uživatelů by provozovatelům nebo správcům těchto internetových platforem hrozilo podle navrhované novely trestního zákoníku až tříleté vězení, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Předlohu podepsaly tři desítky poslanců z ODS, ANO, SPD, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a STAN. Nový trestný čin nazvaný porušování svobody projevu by se vztahoval na sociální sítě s více než 100 000 uživateli. Trestné by podle návrhu bylo neoprávněné odstranění nebo jiné znepřístupnění příspěvku týkajícího se otázek veřejného zájmu, který by nebyl v rozporu s trestními předpisy, mezinárodními smlouvami nebo s dobrými mravy.

Zásah by zároveň musel být veden úmyslem ztížit nebo zmařit svobodnou veřejnou diskusi. Méně závažné případy porušení svobody projevu, a to i z nedbalosti, by byly podle novely přestupkem. Jednotlivcům provozujícím sociální sítě by za něj hrozila až půlmilionová pokuta, podnikatelům a firmám až padesátimilionový postih.

„Lidé mají právo sdělovat chytré i hloupé názory“

Provozovatelé sociálních sítí podle předkladatelů zavádí vnitřní pravidla přípustnosti obsahu příspěvků, která často překračují zákonná omezení svobody projevu. Mazání příspěvků nebo blokování uživatelů je v takových případech v rozporu s listinou základních práv, míní předkladatelé. Zavedení nového trestného činu a přestupku by mělo zabránit tomu, aby provozovatelé sociálních sítí „svévolně či preventivně“ omezovali názory a informace, které nepřekračují zákonné mantinely.

Předlohu nejprve posoudí vláda. Rozhodnou o ní zákonodárci. Klaus ohlásil přípravu předlohy už loni v létě. „Svoboda slova je jedním ze základů naší civilizace. Lidé mají právo sdělovat své názory, chytré i hloupé, inspirativní i provokativní. Hranice je velmi tenká,“ uvedl tehdy Klaus. Svobodný internet je podle něho důležitou součástí svobody slova, když naboural monopol tradičních médií.

Poslední dobou podle Klause vzniká tlak dostat internet pod kontrolu. „Spousta lidí je blokována za naprosto nevinné názory nebo prostě názory vyplývající z jejich smýšlení,“ soudí. Odmítl argumenty, že sociální sítě provozují soukromé společnosti, které si mohou nastavit podmínky tak, jak chtějí.

Rebel z ODS

Samotné Klausovo ostřejší vyjadřování v minulosti vedlo však i ke spekulacím, zda je stále zajedno se svou domovskou ODS. Nebo zda se chystá jeho odchod ze strany. „Já jsem členem ODS, u nás v kuchyni se ODS zakládala a vymýšlel se název, čili nevidím žádný důvod, proč bych tam neměl být,“ řekl však nyní Klaus mladší v rozhovoru s moderátorem Filipem Horkým.

Ve Sněmovně zastává pozici předsedy školského výboru. Na dotaz, zda si dokáže představit svou politickou kariéru i jinde, v jiné straně, uvedl neurčitě: „Já mám poměrně širokou představivost.“ Připouští však, že v ODS existuje křídlo, které kritizuje EU a vyzývá k její změně a reformě, on sám je však ve svých úvahách a kritice ještě dál. „Já patřím k těm, kteří jsou skeptičtí k tomu, že EU je nějaké reformy schopná,“ dodává Klaus ml.

Šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura přitom na sklonku loňského roku uvedl, že „názory pana Václava Klause ml. jsou ve straně vysoce minoritní“. „Když něco řekne pan Stanjura, neznamená ještě, že je to pravda,“ vrací úder Klaus mladší. „Z hlediska poslaneckého klubu nějak výrazně minoritní není, my hlasujeme proti fiskálnímu paktu, jsme proti euru a rozhodně se tam necítím nikterak osamocen,“ řekl nyní Seznam Zprávám.

Podle Klause „z dlouhodobého hlediska EU jde cestou, která není v zájmu demokracie a českého národa, na druhou stranu v současné chvíli není síla, která by ČR přivedla k jednání o nějakém opuštění“. A tak se neřeší v Česku czexit, ale momentálně dopady brexitu a varianta, co by se dělo v případě tzv. tvrdého brexitu - odchodu Britů bez dohody.

K brexitu nedojde, míní Klaus

Nad situací kolem brexitu se pozastavil Klaus i tento týden ve Sněmovně. „Podle mě k žádnému brexitu nedojde, protože bude ještě druhé hlasování a třetí a bude se to řešit, ještě až my budeme všichni v penzi,“ uvedl Klaus. 

„Já si myslím na rozdíl od většiny Sněmovny, že žádný brexit nebude, protože ta situace už je tak strašná, že... Představte si, kdyby to bylo opačně, kdyby to referendum dopadlo o ta 4 % na druhou stranu, no tak máme palcové titulky, jak lid rozhodl a odmítl euroskeptiky a polofašisty atd., a voda se zavře. Když lidé rozhodnou opačně, tak už asi tři roky se tady dohadujeme, nejde to, vůbec to nepůjde, vyndavat vajíčka z dortu atd. a vůle lidu není naplněna,“ podotkl.

Proti zrušení karenční doby

Klaus mladší v tomto týdnu vystoupil ve Sněmovně také mj. proti zrušení karenční doby a zavedení proplácení nemocenské od prvního dne stonání, což ČSSD nakonec prosadila s tím, že se bude platit 60 procent mzdy. V tomhle směru je Klaus se stranickou linií za jedno - podle něj jde o opatření, které opět negativně postihne zaměstnavatele.

„My se snažíme zajistit lidem sociální jistoty, protože jinak se všichni shodneme, že je lepší být bohatý a zdravý než chudý a nemocný. Čili normální je snažit se nestonat, chodit do práce. Já jako dítě, tamhle už nebudou vědět, o čem mluvím, jsme měli povinnou četbu Malého Bobeše. Tam se tatínek zranil v lese, chudák, rodina nedostala nic a skutečně hladověli. Bylo to velice smutné, ale v takové době už nežijeme,“ upozorňoval Klaus.

„Dneska každý při takovémto zranění nebo vážné nemoci od třetího dne dostane 60 % mzdy a ta rodina samozřejmě není na tom bůhví jak, ale má zajištěny základní potřeby. My se bavíme o prvních třech dnech, což jsou skutečně takové ty kašlíčky, rýmičky a takovéto věci, jestli zatížíme zaměstnavatele ještě více,“ varoval Klaus s tím, že „sociálně dojemnou argumentaci“ ČSSD odmítá.

heterosexual ( 27. ledna 2019 03:19 )

Omlouvám se. Cikáni nejsou svoloč, ani imigranti. Jsou to pracovití lidé. Čestní. A v ČR je vítáme.

ostuda ( 27. ledna 2019 00:58 )

asi tak. a k tomu - i když se mě to netýká, s rýmičkou nebo kašlíčkem by se v postýlce zůstat mělo

PPP150W ( 26. ledna 2019 23:15 )

To je dobrý. Bojuje za svobodu projevu a když se ho někdo zeptá proč se rozvedl, dal by mu pěstí. Trochu schíza, ne, pane Klausi?

havran2 ( 26. ledna 2019 21:37 )

CIKÁN-KRÁL,KDE JE DISKUSE ? ? ?

mash ( 26. ledna 2019 19:58 )

Když poslouchám anebo čtu komentáře Klause ml., nebo poslouchám návrhy Kubery... začínám si říkat, že ta ODS by se nad i dala volit. Pak ale začnou mluvit "profesůrek" Fiala se svým snad jediným tématem antibabiš, odpornej Staňjura, ukvičená kámoška Janouška a manželka nějakého pochybného srbského podnikatele (podle některých zdrojů mafiána) Udženija, naprosto příšerná (zřejmě duševně nemocná) Němcová, Kupka, primátor Mladé Boleslavy Nwelaty se zase po kavárnách setkává s kmotrem Rittigem, podporujou nechutného multikulturního vítače rektora Beka... no a jsem zase rychle vyveden z tohoto omylu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa