Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanovi při setkání s Macronem „spadla čelist“. Babiš návštěvu objal kolem zad

Autor: peb, kal, ČTK - 
26. října 2018
20:30

Francouzský prezident Emmanuel Macron je na návštěvě Česka, kde v pátek večer jednal na Hradě se svým českým protějškem Milošem Zemanem. „Hradního pána“ na fotografové na jedné z momentek zachytili s hodně otevřenými ústy, zřejmě při vřelém pozdravu. Macrona pak čekala schůzka v Kramářově vile s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Šéf české vlády svému francouzskému partnerovi na úvodní tiskové konferenci tykal a ocenil, že tu prezident stráví noc. Důvěrně ho objal kolem zad a slíbil mu největší sbírku francouzských malířů v Evropě.

Macron a Babiš před Kramářovou vilou na pozadí s panoramatem noční Prahy předvedli etudu plnou lichotek. „Jsem rád, že u nás prezident zůstane přes noc,“ řekl český premiér a slíbil, že po pátečním jednání přijde na řadu sobotní výprava za uměním. Macronovi při té příležitosti slíbil „dost možná největší sbírku francouzských malířů v Evropě“, kterou v roce 1923 zakoupil první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

„Jsem rád, že s vámi dnes večer povečeřím,“ řekl směrem k Babišovi francouzský prezident. „Naše země spojuje pevné pouto. Francie je země, za kterou se bily tisíce vašich vojáků. A to několikrát,“ zmínil Macron a ocenil spojenectví obou zemí. „Přeji si, aby Česká republika a Francie dále spolupracovaly v Evropě. A abychom ukázali, že je tady jedna Evropa. Jsem rád, že jsem dnes večer v Praze. Jsme hrdé národy, které věří v sílu kontinentu, který je nám drahý,“ uvedl. Zdůraznil, že Evropská unie se nesmí dělit a úspěšná bude jen jednotná.

Hradní témata přiblížil mluvčí Jiří Ovčáček. Podle něj se státníci zabývali aktuálním vývoje v Evropské unii, spoluprací ČR a Francie v ekonomické oblasti včetně české energetiky i situací na Blízkém východě. „Pan prezident podpořil české firmy usilující o státní zakázky ve Francii a požádal o podporu projektu kanálu Dunaj-Odra-Labe,“ zmínil.

Macron do Prahy dorazil ze Slovenska

Před návštěvou Česka byl Macron na Slovensku, kde se sešel s prezidentem Andrejem Kiskou a premiérem Peterem Pellegrinim. Evropská unie podle slovenského prezidenta přináší řešení velkých problémů, jako je třeba migrace, na něž jednotlivé země nestačí. Kiska chce, aby se země spojovaly a ne rozdělovaly. „Existuje riziko, že by nás světové velmoci rády viděly rozdělené do egoistických republik,“ varoval. 

„Lídři, kteří v rámci Evropské unie sdílejí stejné hodnoty a mají představu, jak má společná Evropa vypadat, by se měli spojovat a stát pospolu za našimi (společnými) hodnotami,“ uvedl Kiska. Dodal, že s Ruskem, jež čelí sankcím EU, je třeba komunikovat, zároveň ale za nepřijatelné slovenský prezident označil kybernetické a jiné útoky, z nichž některé země viní Moskvu.

Podle Macrona Slovensko jako člen EU, eurozóny i schengenského prostoru volného pohybu osob se nachází ve skutečném jádru Evropské unie, i když to tak mnozí nevnímají“. Šéf Elysejského paláce také odmítá tvrzení, že existuje dělení EU na východní a západní část. „Neexistuje rozdělení mezi východem a západem. Pokud chceme, aby Evropa šla kupředu, musíme se dohodnout všichni. Všechny členské země přispěly ke sjednocení Evropy,“ řekl Macron. Dodal, že jednotlivé země by se neměly stydět za hodnoty, které prosazují. Zároveň odmítl protievropské hlasy, které je podle něj slyšet z některých států.

„Mír není samozřejmost“

„V Evropě existují dvě hrozby. Rozdělení a jakási únava. Společná práce ukazuje, že rozdělení jsme schopni překonat. Velkou hrozbou je únava, když si občané zvyknou, že projekt Evropy je samozřejmostí a že mír tu máme odedávna,“ řekl Macron po odpoledním jednání s Pellegrinim. Dodal, že Evropu také rozdělují nacionalisté.

Pellegrini na společné tiskové konferenci s Macronem řekl, že Slovensko se chce zapojit do prohlubování evropské integrace, kterou prosazuje francouzský prezident. Bratislava podle něj podporuje i návrhy Paříže, aby státy Unie při obranných výdajích použily co nejvíce peněz na evropském trhu. Právě Pellegriniho vláda dříve v tomto roce ale upřednostnila nákup amerických stíhaček F-16 před švédskými letouny JAS-39 Gripen, které používá i česká armáda.

Macron vyzdvihl Štefánika

Kiska i Macron se po svém jednání zmínili i o vzniku Československa v roce 1918 a o jednom z jeho zakladatelů Milanu Rastislavu Štefánikovi, který před založením ČSR působil i ve Francii. Generál Štefánik pracoval ve prospěch Francie, ale je to obrovská slovenská osobnost,“ řekl Macron.

willi48 ( 28. října 2018 09:36 )

No řekněte, nemá ten Zeman pravdu, když české novináře nazývá "žumpou". Každý, i amatérský fotograf, ví, že mezi momentkami se vždy najde fotka, která fotografovanému objektu moc nelichotí. A tak takový snímek zpravidla smaže. Ne tak ovšem redaktoři Blesku. Ti z toho udělají událost dne. Jste fakt, redaktůrci Blesku, dokonalí volové !

4552 ( 27. října 2018 13:23 )

Vy jste tak sprostí nevzdělaní a primitivní, vy co napíšete takový titulek.Já vám řeknu co tím sledujete- popuzovat nenávist k prezidentovi, urážíte člověka, který byl zvolen lidmi.Proč podobné nechutnosti neužíváte na zloděje z ODS různé opičáky a pod.Zeman je vzdělaný člověk s rozsáhlými znalostmi v mnoha oborech,historii. A co jste vy obyčejná h..na dle Vašich projevů.každý inteligentní člověk to vidí.

dragomira ( 27. října 2018 13:18 )

jaryn2000 ( 27. října 2018 12:29 )

Dříve se líbali dnes by si mohli kouřit....

kenny99 ( 27. října 2018 12:29 )

👍🏻😏Souhlas,výstižně řečeno a smutná realita😕

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa