Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Spor v EU o vaječňák: Vaječný likér nesmí obsahovat mléko, rozhodl unijní soud

Autor: ČTK - 
26. října 2018
11:30

Vaječný likér nesmí obsahovat mléko, rozhodl ve čtvrtek Soudní dvůr Evropské unie. Jiného názoru byla jistá německé firma, která jej do svého nápoje přidávala. Podle soudu jsou povolenými přísadami pouze ty, které vypočítává evropský zákon o likérech: alkohol, žloutek, bílek, cukr nebo med a přírodní aroma, napsala agentura DPA. Státní zemělská a potravinářská inspekce řekla Blesk Zprávy, že rozsudek je příliš čerstvý takže zatím nemůže říci, zda bude mít rozsudek vliv i na složení likérů vyráběných v Česku.

Jistá německá firma z Dolního Saska zkusila do nápoje přimíchávat mléko a dále jej nabízet jako vaječný likér. To se nelíbilo konkurenci z Braniborska. Případ se dostal na stůl zemského soudu v Hamburku, který, aby měl jistotu, se obrátil na Soudní dvůr EU s dotazem, zda příměsi uváděné v zákoně o likérech jsou konečné.

Lucemburský soud rozhodl, že na seznam je nutné pohlížet jako na úplný, v opačném případě by mohla utrpět ochrana spotřebitele a férová soutěž. Minimální obsah alkoholu v likérech je stanoven na 14 procent.

Vaječný likér měl dlouho pověst nápoje starších dam, nyní se ale těší všeobecné oblibě, napsala agentura DPA. Populární je i v České republice, zhusta se kupuje především na svátky. Jedno deci tohoto „symbolu Vánoc“ má v sobě víc kalorií než deset deka vepřového masa.

Inspektoři: Rozsudek je příliš čerstvý

Blesk Zprávy požádaly o vyjádření k rozsudku Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Některé vaječné likéry v Česku totiž také obsahují mléko. Znamená to pro ně, že budou muset díky rozhodnutí soudu změnit recepturu?

„Vzhledem k tomu, že k rozhodnutí došlo v zásadě aktuálně, rozsudek je z 25. 10. 2018, tak se se musí Inspekce nyní seznámit s rozsudkem jako celkem, konzultovat jej se svými právníky, Ministerstvem zemědělství a Unií výrobců lihovin. V tuto chvíli je zatím předčasné situaci blíže komentovat,“ řekl Radoslav Pospíchal ze SZPI.

BLESK TESTOVAL VAJEČNÉ LIKÉRY: JAK DOPADLY? VSTUP DO VELKÉHO TESTU NAJDETE ZDE >>>

Video  Pečeme s celebritami: Vaječný likér podle Ornelly Koktové  - Tereza Kühnelová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

PPP150W ( 26. října 2018 17:41 )

V bombičkách už to s úspěchem praktikují desítky let. Měl jsem je hodně rád, od doby, kdy do toho místo vaječňáku dávají tu žlutou srágoru a dělaj to bůh ví z čeho, je nemůžu je ani vidět.

PPP150W ( 26. října 2018 17:39 )

No jasně, pak bude složení: Žloutek, bílek, cukr nebo med a mléko.

jakoja ( 26. října 2018 13:18 )

Co to mají za recept, bez kondenzovaného mléka nebo smetany???

corsa ( 26. října 2018 13:14 )

Přidané aroma je víc, než mléko.......... No, vzhledem k tomu, že za nedlouho bude v Evropě vládnout jiné etnikum.....ať si ještě evropská komise užije chvilku slávy.... Teď by se měli zabývat hlavně tím, aby Evropa přežila ve své současné podobě a ne řešit takové hlouposti....

Ukecanalama ( 26. října 2018 13:13 )

To je ale debbilní přirovnání. Víc kalorií, než 100g vepřového masa má kdeco Navíc, když máme dle západu jiné chutě a nemůžeme mít tudíž stejně kvalitní potraviny (a ještě si připlatíme), tak v klidu zvládneme i mléko

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa