Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Macrona znovu potrápila angličtina. Vyděsil Brity, že budou potřebovat víza

Autor: Darina Jíchová - 
20. října 2018
20:20

Francouzský prezident má na krku další faux pas. Během projevu o brexitu na summitu Evropské unie v Bruselu ho zradila angličtina. Prezident chtěl ujistit Brity, že se jich nebude týkat vízová povinnost, pokud se vyjednávači o brexit nedohodnou, místo toho ale řekl přesný opak a vyvolal mírnou paniku. Jeho chybu musel opravit Elysejský palác, informovala stanice BBC.

Macronův projev se týkal toho, co by Brity čekalo, pokud by k jejich odchodu z Evropské unie došlo bez dohody mezi Británií a EU. Jeho záměrem bylo je ujistit, že ani v takovém případě nebudou pro cestu do Francie potřebovat vízum.

Zřejmě se mu ale popletla anglická slovíčka a prezident místo toho prohlásil, že Britové budou víza potřebovat. Jeho prohlášení vyvolalo mírnou paniku a vše vyjasnilo až prohlášení Elysejského paláce, které uvedlo na pravou míru to, co chtěl Macron říct.

Macronův přeřek v Austrálii

Není to poprvé, co se francouzský prezident dostal do „jazykové šlamastyky“. Při květnové návštěvě Austrálie chtěl složit poklonu manželce tehdejšího premiéra Malcolma Turnbulla Lucy a označil ji za „lahodnou“. Použil k tomu anglické slovo delicious, správným výrazem by přitom bylo slovo delightful, tedy krásná, příjemná.

Bezvýsledná vyjednávání o brexitu

Odchod z EU si Britové odsouhlasili v červnu 2016, od té doby ale proti němu protestují a volají po dalším referendu. To ale premiérka Theresa Mayová nechce vyhlásit, místo toho pracuje na dohodě mezi EU a Británií, která by určovala podmínky brexitu. Vyjednávání ale prozatím zůstávají bez výsledku, novinky tento týden nepřinesl ani summit EU v Bruselu, kde Mayová jednala s lídry členských států EU.

Litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová, která je v Bruselu známa svými twitterovými komentáři dění na unijních summitech, po večeři výstižně na adresu Britů poznamenala: „Nevíme, co chtějí. Oni sami nevědí, co chtějí. To je ten problém.“

Delší přechodné období

K brexitu má dojít k 29. březnu 2019, poté by mělo následovat přechodné období, kdy budou změny, na kterých se EU s Británií dohodne (nebo nedohodne) zavedeny. Mayová na summitu uvedla, že jedním z možných řešení komplikované situace by bylo prodloužit přechodné období. „Smyslem je, že by se (delší přechodné období) nemělo používat. Snažíme se, abychom měli smlouvu o budoucích vztazích do konce prosince 2020,“ vysvětlila Mayová.

 

mandat ( 21. října 2018 08:37 )

Macrona zajimaji mlady,kriminalni migranti, pokud mozno z Afriky.Zije mimo realitu, vhrozuje a chce diktovat svetu a u nej doma ma neskutecny chaos.

Zobrazit celou diskusi