Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Esenbák“ Ondráček na GIBS zatím dohlížet nebude. Lidé vyšli do ulic

Autor: ČTK, kal - 
19. prosince 2017
22:00

Poslanec KSČM Zdeněk Ondráček sněmovní komisi pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zatím nepovede. Dolní komora ho sice ve druhém kole tajné volby navzdory široké kritice v úterý zvolila, když získal 95 hlasů ze 179. Jenže pak se spustila bouře, že rozdaných hlasovacích lístku bylo 191. A protože není jasné, kam se tucet hlasů ztratil, bude se volba v lednu opakovat. V úterý večer navíc proti jeho zvolení demonstrovalo před Sněmovnou několik desítek lidí.

Že je zvolení Ondráčka neplatné, tvrdil například šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Šéf sněmovní volební komise Martin Kolovratník totiž řekl, že komise počítala s kvorem 179 poslanců, hlasů ve hře bylo ale víc.

Stanujura upozornil, že ke zvolení předsedy komise pro kontrolu GIBS stačilo méně hlasů než k volbě předsedů dalších dvou komisí. Šéf poslanců ODS poukazoval na to, že hlasovací lístky se vydávaly v jedné sadě. Kvorum by mělo být tedy stejné, když se z vydaných lístků určuje.

Protest před Sněmovnou proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS Protest před Sněmovnou proti zvolení komunisty Zdeňka Ondráčka šéfem komise pro kontrolu GIBS | ČTK

Předsedající Jan Hamáček (ČSSD) potom, co výsledek oficiálně zpochybnil Marian Jurečka (KDU-ČSL), svolal k poradě předsedy poslaneckých klubů a šéfa volební komise Martina Kolovratníka (ANO). Jurečka sice svůj návrh stáhl, značná část předsedů frakcí se ale vyslovila pro opakování volby.

Definitivně byla volba označena za neplatnou v úterý večer. Předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) označil druhé kolo volby za zmatečné. Volba se z rozhodnutí poslanců uskuteční na návrh ODS až na schůzi, která začne v polovině ledna.

Vondráček prohlásil Ondráčkovo zvolení do čela komise za neplatné kvůli pochybnostem o tom, zda volební komise určila správně počet hlasů nutných ke zvolení, tedy kvorum. Část poslanců poukazovala na to, že Ondráček ve skutečnosti v dnešním druhém kole tajné volby zvolen nebyl.

Poslanci Ondráčkovi už v pátek vyčítali angažmá v bezpečnostních sborech, které zasahovaly proti demonstrantům o Palachově týdnu v roce 1989. Komunisté se snažili už při prvním pokusu svého člena bránit, ale neúspěšně. V pátek získal 85 hlasů, tehdy potřeboval 94.

Jurečka i Pospíšil kritizovali Babišovo ANO

„„Gratuluji“ poslancům ANO, že evidentně se rozhodli zahodit veškeré zbytky důstojnosti a pomohli zvolit Z. Ondráčka do čela komise pro kontrolu GIBS, chápu, koaliční spolupráce s KSČM je zavazující,“ rýpl si na Twitteru exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Je paradox, že komunisté získali od roku 89 ve volbách nejméně hlasů a díky Andreji Babišovi budou mít takto velký podíl na moci. Zvolení pana Ondráčka do čela komise pro GIBS je ostuda a symbolická facka demokracii v České republice,“ přisadil si šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Kritici kandidátovi z řad KSČM vyčítali absenci sebereflexe. Obhajoval se jen tím, že byl mladým policistou a dostal rozkaz. I Ondráčkovi odpůrci ale na druhou stranu připouštěli jeho „značnou erudici“. Zastání se pak dočkal z mateřské strany. „Z žádného trestného činu nebyli obviněni. Připomínání minulosti je sice legitimní, ale nesmí to znamenat popírání jejich občanských a politických práv,“ řekl na toto téma šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Před Sněmovnou zazněla i Modlitba pro Martu

Před Poslaneckou sněmovnou proti zvolení Zdeňka Ondráčka protestovalo několik desítek lidí. Také jim vadí Ondráčkova předlistopadová minulost. Demonstranti se shromáždili před hlavním vchodem do Sněmovny. Měli s sebou několik českých a evropských vlajek a transparenty odsuzující Ondráčka, jeden protestující přišel v uniformě předlistopadové Veřejné bezpečnosti. Demonstranti hvízdali, v jednu dobu sborově zpívali píseň Modlitba pro Martu, která se stala neoficiální hymnou demonstrací v roce 1989.

Protestní akci uvítal i prezidentský kandidát Michal Horáček. „Dnes nejde jen o šéfa nějaké komise. Rozhoduje se o morálních základech státu. Étos 17. listopadu spočívá v ochotě myšlenku sametové revoluce hájit, ne v pokládání věnců. Může se stát, že budeme muset občanskou odvahu projevovat častěji. Díky všem před Sněmovnou,“ napsal na Twitteru.

Právě Horáček už v pátek na galerii pro veřejnost přihlížel jednání o Ondráčkovi, předtím komunisty veřejně vyzval komunisty, aby ho do čela komise pro kontrolu GIBS nestavěli. Horáček apeloval na Babiše, aby komunistům nominaci rozmluvil. Textař se v době sametové revoluce zasloužil o to, že si k jednomu stolu sedli Václav Havel a spol. a komunističtí představitelé.

resty ( 26. prosince 2017 14:47 )

Vy blázni myslíte si že nynější policajti by se chovali jinak vždyť u policie jsou většinou lidé co nechtějí živit se rukama a většina neprošla psychotesty a kdyby se podrobili IQ tak bychom museli požádat o pomoc EU.(kromě detektivům a vyšetřovatelů) a když by byli i nyní povolaní k podobné akci tak se nebudou chovat jinak. Tady se nejedná o člověka ale o to že je komunista.

platykodon ( 20. prosince 2017 14:55 )

Ouvej sichlhamre. Pobavila jsem se nad vaším příspěvkem. Píšete o něčem o čem nevíte zhola nic. Smutné je, že i tací jako vy smí volit.

jerry39 ( 20. prosince 2017 10:47 )

Pane Ondráčku ja Vám fandím mladoši píšou nesmysly.

tgbg ( 20. prosince 2017 10:46 )

Komunistický prašivec Ondráček usiluje o likvidaci Česka za ruské kopejky!

aIIahakbar ( 20. prosince 2017 07:41 )

Zase jsi dostal vycházku, magore?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa