Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamurovec chtěl prý posílat lidi do plynu. Černoch zvažuje trestní oznámení

Autor: Mii - 
10. listopadu 2017
19:19

Chování tajemníka klubu SPD Jaroslava Staníka, který měl dle svědků v Poslanecké sněmovně vyslovovat silně rasistická, xenofobní a nenávistná hesla, bylo daleko za hranou. Myslí si to exposlanec Marek Černoch, který byl prý svědkem Staníkova proslovu. Blesk.cz Černoch sdělil, že zvažuje, zda na tajemníka podat trestní oznámení. Definitivně se rozhodne v pondělí. Staníkovy výroky odsoudil i nově zvolený poslanec za TOP 09 Dominik Feri.

Marek Černoch podle svého vyjádření zvažuje trestní oznámení proto, že rasistické a nenávistné výroky poslední dny rezonují českou společností přespříliš. Připomněl například kauzu fotografie teplických prvňáčků, kde třídu tvoří zejména děti romské a arabské a kterou lidé na internetu chtěli „vystřílet a poslat do plynu“, což podpořila i poslankyně SPD Tereza Hyťhová. „Už je toho poslední dobou nějak moc, naposled ten postoj poslankyně SPD k fotce prvňáčků v Teplicích, teď tohle,“ řekl Černoch Blesk.cz.

Černoch: Výroky tam padly, slyšeli to svědci

Narážel přitom na kauzu, na kterou upozornilo Aktuálně.cz. Staník měl v Poslanecké sněmovně uvést, že „Židi, homosexuálové i Cikáni by měli jít do plynu“, píše web.

Možným řešením by podle Černocha bylo trestní oznámení. Staník prý výroky skutečně pronesl a může to dosvědčit několik lidí, říká Černoch. „Uvažujeme o trestním oznámení, rozhodnu se v pondělí. Tyhle výroky tam padly, slyšel jsem to já a bylo tam dalších tak pět nebo šest lidí,“ říká Černoch. Na dotaz, zda by věc měla prošetřit policie, jednoznačně odpověděl: „Namístě by to bylo“.

Feri: A toho pána já budu mít na pracovišti

Ke Staníkovým výrokům se vyjádřil i čerstvě zvolený poslanec Dominik Feri (TOP 09). Celou situaci na Facebooku glosoval tak, že kvůli podobným lidem bude jeho pobyt v Poslanecké sněmovně skutečně složitý. A rýpl si do nového klubu SPD, který včetně Tomia Okamury čítá 22 členů. 

„To je fakt parta. Možná máte v práci kolegu, který se dloube v nose a pak poklad ostentativně vkládá do úst. Nebo každého obtěžuje historkami z víkendového golfu. Nebo si na společné tiskárně tiskne intimní fotky. Radujte se. Furt může být hůř. Já budu mít na pracovišti tady pána,“ napsal Feri s poukazem na tajemníka.

Dominik Feri se stal nejmladším poslancem. Dominik Feri se stal nejmladším poslancem. | Karel Kopáč / Blesk

Podle Staníka všichni lžou

Podle Aktuálně.cz se měl Staník slovně opřít do končící ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD), kterou – dle jejích slov pod silným vlivem alkoholu – oslovil jako Marxovou Engelsovou. Následně řekl, že ministryně podporuje homosexuály. „Mluvil o tom, že by měli jít do plynu a že by se měli zlikvidovat,“ uvedla politička. Se Staníkem se prý pohádala. Ministryně také potvrdila, že podobnými slovy mluvil Staník i o Židech a Romech.

Svědci pro Aktuálně.cz uvedli, že Staník takto nemluvil prvně. Tajemník SPD však vše popírá. Černoch a Marksová podle Staníka lžou a jen se „snaží zoufale útočit na politickou konkurenci“. Nic podobného podle svých slov nikdy neřekl. 

Ke střílení vede tajemník SPD i děti ve své rodině. „Ve stáří jako když najdeš,“ napsal k fotkám, kde učí střílet malého chlapce. Fotkami se chlubí na svém veřejném facebookovém účtu. Ke střílení vede tajemník SPD i děti ve své rodině. „Ve stáří jako když najdeš,“ napsal k fotkám, kde učí střílet malého chlapce. Fotkami se chlubí na svém veřejném facebookovém účtu. | Facebook Jaroslava Staníka

Staník se nicméně radikálnějšími postoji netají. Na své facebookové stránce má vystavené fotografie, jak malého chlapce učí střílet z pušky.

Holík: Černoch si to přibarvil, aby ho očernil

Jeden ze svědků sporu Marek Černoch s hnutím Tomia Okamury spolupracoval. Angažoval se ale v projektu, který měl Okamura před SPD – nejdříve Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, který se ale změnil na Úsvit bez Okamury. Z Úsvitu totiž Tomio Okamura odešel po „puči“ v roce 2015 a založil právě SPD. Krátce poté se do vedení strany dostal Černoch. Za Úsvit také působil v letech 2013 až 2017 jako poslanec. V posledních volbách se ale rozhodl znovu nekandidovat.

„Z těch dalších svědků, kteří tam byli uvedení, je jeden pan Černoch, který rozbil Úsvit a vyhodil pana Okamuru ze strany, kterou tento založil, toho neberu jako důvěryhodného svědka. Myslím si, že si ty věci přibarvil, aby ho očernil,“ řekl Aktuálně.cz poslanec SPD Jaroslav Holík, jemuž Staník dělá asistenta.

Okamura se opřel do Marksové. A vytáhl Bakalu

Ke kauze tajemníka SPD se na Facebooku vyjádřil i předseda Tomio Okamura. Ten za tím vidí práci médií vlastněných „tunelářem Bakalou“ a do Michaely Marksové se navezl, že jde o „častou a pravidelnou návštěvnici sněmovního baru a dosluhující ministryni, která propadla ve volbách stejně jako celá ČSSD a nebude poslankyní“. „Zřejmě neunesla svoji situaci,“ tvrdí Okamura, a nikoli Staník, ale Marksová podle něj byla „podnapilá“.

Ke Staníkovu údajnému rasistickému a xenofobnímu výlevu pak dodal: „Je to lež, kterou šíří zoufalá politická konkurence. Cílem je jen pošpinit naše hnutí SPD a snížit naši důvěryhodnost u veřejnosti.“ Podle něj z SPD populisty, xenofoby a rasisty jen dělají.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa