Taxikáři jsou dlouhodobě nespokojení s formou taxislužeb, které poskytují konkurenční společnosti Uber a Taxify – je podle nich totiž nelegální. Situace graduje, v pondělí odpoledne se podle policejních odhadů 70 taxikářů sešlo na Letišti Václava Havla na velké protestní akci, kterou hlídali těžkooděnci. 

A dali najevo, že si to nenechají jen tak líbit. Kromě konfrontací, které vedli přímo s řidiči Uberu, dnes dali ultimátum primátorce. „Po ukončení akce jdeme dát trestní oznámení na primátorku Adrianu Krnáčovou za nekonání a za to, že svou nečinností přispívá k páchání nelegální trestní činnosti,“ řekl médiím mluvčí Sdružení českých taxikářů David Bednář. 

Pokud primátorka situaci nevyřeší do pátku do tří odpoledne, zahájí taxikáři generální stávku, při které budou blokovat silnice.

Chtějí stejná pravidla

Taxikáři se ohánějí zejména argumenty, že řidiči Uberu jsou nekontrolovatelní, neplatí daně a neodvádí sociální a zdravotní pojištění. „Pokud budou dodržovat stejná pravidla, jako máme my, tak nám to vadit nebude,“ dodal Bednář s tím, že „dodržovat stejná pravidla“ znamená mít zkoušky, kartičku, taxametr a auto označené jako taxi.

Boj taxikářů proti Uberu se stupňuje zejména v posledních týdnech. Ve čtvrtek na letišti se dokonce vyhrotil natolik, že naštvaní taxikáři se neudrželi a při agresivních „kontrolách“ na řidiče Uberu zaútočili a jednomu pěstí rozbili čelní sklo.

Taxikáři dali při stávce na pražském letišti ultimátum primátorce Adrianě Krnáčové: