Říha, který stál v čele Pražské strojírny 10 let, podle Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) uzavřel v rozporu se svými oprávněními smlouvu o koupi brousicího stroje za více než 101 milionů korun. Podle výsledků forenzního auditu ale může nákup stroje vygenerovat škodu v řádech desítek milionů korun. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí Dopravního podniku Praha Aneta Řehková.

„Jako majitel Pražské strojírny jsme sjednanými cenovými a obchodními podmínkami nákupu brousicího stroje výrazně znepokojeni. Dopravní podnik podporuje snahu současného vedení Pražské strojírny o minimalizaci dopadů na její hospodaření,″ uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar. Pražská strojírna je dceřinou společností DPP.

Narůstající dluh

Důsledkem nehospodárných kroků bývalého vedení Pražské strojírny byla rostoucí zadluženost. Ta ještě v dubnu letošního roku činila 180 milionů korun. DPP proto začátkem letošního roku sáhlo k personální výměně celého představenstva Pražské strojírny. Z funkce byl odvolán i Říha.

O podezření z trestné činnosti bývalého vedení hovořila v dubnu primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle tehdejšího vyjádření firma manipulovala s knihami jízd, zneužívala CCS karty či účelově zaměstnávala. Dopravní podnik proto zadal vypracování hloubkového auditu.

Podivná expanze za hranice

O jeho výsledcích v sobotu informovala Česká televize. Podle závěrů auditorů strojírna vyplácela v letech 2013 až 2016 miliony korun firmám ve snaze expandovat na některé zahraniční trhy, ale na tržbách se to neprojevilo.

Ve snaze expandovat na zahraniční trhy Francie, Iráku, Maroka a USA vynaložila Pražská strojírna v prověřovaném období celkem 13,4 milionu korun v podobě nákladů na služební cesty, obchodní zastoupení nebo výzkum trhu, aniž by se tyto náklady projevily v adekvátních tržbách. Celkové tržby za prověřované období na daných trzích dosáhly pouze 192 tisíc korun,” citovala ČT z auditu.

V případě expanze do USA a Kanady strojírna zaplatila firmě LRCS téměř 4 miliony korun. LRCS byla registrovaná v Nevadě a podle auditu vznikla jen pět dnů před podpisem smlouvy. Tu podepsal 23. září 2013 Vladimír Říha. O něco později firmu LRCS převzala další nevadská společnost MCSI, která v zakázce pokračovala a české strojírně vyfakturovala dalších 5 milionů korun, uvedla ČT.