Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman se zastal stíhaného hejtmana. Připomněl kauzu Nagyová a kabelky

Autor: simao, ČTK, rys - 
18. května 2016
13:45

Prezident Miloš Zeman vyrazil na třídenní návštěvu Olomouckého kraje, kde ho přivítali v krojích, chlebem a solí. Nechyběl u toho hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), který je stíhaný v tzv. olomoucké kauze. Zeman před ním připomněl presumpci neviny, která by prý měla platit nejen pro občany, ale i politiky. 

Prezident Zeman samotnou olomouckou kauzu, v níž policie vyšetřuje údajné propojení mezi podnikateli, policisty a politiky, nijak nerozebíral. Pouze nepřímo vyjádřil skrze presumpci neviny hejtmanu Rozbořilovi podporu. 

„Politici by si neměli hrát na vyšetřovatele nebo na soudce,“ uvedl Zeman. „Ne v každém případě mají tyto kauzy reálný základ,“ uvedl však obecně k různým aférám a jako příklad zmínil kauzu Jany Nagyové, ve které se prý stal jako prezident obětí veřejně publikovaného tvrzení, že olomoučtí vyšetřovatelé jsou na stopě obrovského spiknutí a propojení podnikatelské a politické sféry. „A nakonec z toho zbyly nezdaněné kabelky,“ glosoval to Zeman.

Vedle toho zmínil i kauzu údajného budišovského dotačního podvodu, ve které skončila současná eurokomisařka Věra Jourová dokonce ve vyšetřovací vazbě. Neoprávněně.

Dary: Víno, šachy, Karel IV.

Pro Zemana si v Olomouci opět připravili řadu darů. Ty tekuté včetně likéru Jesenická bylinná, ale i třeba obraz Karla IV. jako memento víkendových karlovských oslav či speciální šachy, v nichž každá figurka symbolizuje některé z měst a obcí kraje. „Šachy jsou jediný sport, ve kterém neexistují fauly,“ poznamenal Zeman.

Ani prezident nepřijel s prázdnou – dorazil již s tradičním darem pro hejtmany – koženým páskem, peněženkou a aktovkou. „Pane hejtmane, vy máte obvod pasu 92 centimetrů a jste nejštíhlejším hejtmanem v zemi. Na vás stačila jedna kráva. To na některé jiné hejtmany jsme spotřebovali krávy dvě,“ přidal Zeman svou obvyklou průpovídku.

Olomoucká kauza: Rozbořil post hejtmana obhajovat nebude

Hejtman Rozbořil je obviněn v případě s názvem Vidkun z podplácení. Přes vyšetřování však odmítl – tlaku stranických špiček navzdory – odstoupit. Přišel ale o místo na kandidátce pro podzimní krajské volby a svou pozici tak obhajovat nebude.

Společně s ním je obviněn z účasti na zneužití pravomoci úřední osoby vlivný podnikatel Ivan Kyselý, přítel Ivana Langera. Exministr vnitra Langer není v případu obviněn. Vyšetřování však pokračuje a ostravský krajský soud dnes kriminalistům vydal k prostudování část věcí a dokumentů, které byly zabaveny právě při prohlídce v Langerově olomouckém bytě, kanceláři či bezpečnostní schránce.  

Dalšími obviněnými jsou pak někdejší šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj a také bývalý náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec. Bránit se proti zahájení trestního stíhaní chtějí nyní po zamítnutí jejich žádosti u Ústavního soudu.

Zeman v Olomouci: Máte nízké mzdy a nedostatek pracovníků

Zeman se po příjezdu do Olomouce nechal slyšet, že největší brzdou hospodářského rozvoje Olomouckého kraje je podle něj nedostatek kvalifikovaných pracovníků a nízké mzdy. „Vaším problémem už není nezaměstnanost, i když je nad průměrem republiky, ale není už hrozivá. Problémem je spíše nedostatek kvalifikovaných pracovních sil,“ uvedl Zeman. Olomoucký kraj měl v loňském 4. čtvrtletí průměrnou mzdu 25 215 Kč a ve srovnání s ostatními regiony skončil na třetím místě nejnižších průměrných mezd.

Za dobrý počin prezident považuje plán krajského úřadu a přerovské radnice na vybudování nové průmyslové zóny v areálu bývalé vrtulníkové základny v Bochoři u Přerova. „Budu se snažit, aby některé zahraniční investice byly směrovány právě do Olomouckého kraje,“ slíbil prezident.

Připomněl, že vysokou nezaměstnaností sužovaný Sokolov v Karlovarském kraji nedávno získal miliardovou čínskou investici. „Takže jak vidíte, i prezident může leccos neformálně nebo formálně ovlivnit,“ dodal Zeman.

rego_senior ( 18. května 2016 19:09 )

Přesně a výstižně napsáno.

tgbg ( 18. května 2016 16:59 )

Podvodník s se zkorumpovaným ruským přisluhovačem.

jikar ( 18. května 2016 14:58 )

Zemanovo věčné objíždění krajů... Takhle si představuje práci prezidenta? Návštěva kraje, slavnostní uvítání, pohoštění, dárky, návštěva fabriky, pohoštění, dárky, setkání s občany (plácání blbostí), setkání se studenty (předvádění se, plácání blbostí), pohoštění, dárky, večer žranice, chlastačka, dárky... Plácání po zádech, obklopen svými fanoušky, žije zcela mimo realitu. Evidentně si v tom náš lidový prezident libuje.

tgbg ( 18. května 2016 13:57 )

Korupčník se zastává korupčníka!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa