Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zeman mění vedení ČNB: Kdo stojí za oslabováním koruny a kolik si vydělá?

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    17. 5. 2016
    15:41

    Čtyři ze sedmi členů bankovní rady české centrální banky vymění během svého prvního období na Pražském hradě Miloš Zeman. V úterý jmenoval do funkcí Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. Příští rok v únoru pak nástupce za Pavla Řežábka a Lubomíra Lízala. Jaké pravomoci vůbec členové bankovní rady ČNB mají? A kdo zodpovídá za umělé oslabování koruny vůči euru?

  • 1.ČNB by měla být personálně i finančně nezávislá

    Bankovní rada zasedá osmkrát do roka, začátkem měsíců únor, květen, srpen a listopad a koncem měsíců březen, červen, září a prosinec. Sedm členů jmenuje a odvolává prezident republiky, to by mělo zajistit personální nezávislost centrální banky. ČNB není ani součástí veřejných rozpočtů, je od nich podle zákona naopak striktně oddělena a náklady na svoji činnost hradí z vlastního. Centrální banka tedy není placena z kapes daňových poplatníků.

     

    25. května jmenuje prezident Miloš Zeman nového šéfa této instituce. Podle všech předpokladů se jím stane expremiér úřednické vlády Jiří Rusnok, který je členem bankovní rady od března 2014. Kromě guvernéra Singera, končí ještě Kamil Janáček. Na uvolněná místa členů bankovní rady v úterý jmenoval Zeman Vojtěcha Bendu a Tomáše Nidetzkého. Podle neoficiálních informací si je prosadil právě Jiří Rusnok.

    Jak bude vypadat bankovní rada České národní banky po obrodě? Jak bude vypadat bankovní rada České národní banky po obrodě? | Blesk, ČTK

  • 2.Guvernér bere přes 5 milionů Kč

    Jiří Rusnok si tak výrazně platově polepší. Coby řadový člen bankovní rady si přišel na 3,5 milionu korun ročně. Jako guvernér bude vydělávat o více než 1,5 milionu korun více.

     

    Tady jsou platy členů bankovní rady ČNB za rok 2015 přehledně (v závorce čistá mzda):


    Miroslav Singer, guvernér: 5.144.371 Kč (3.724.199 Kč)

    Mojmír Hampl, viceguvernér: 4.114.012 Kč (2.980.794 Kč)

    Vladimír Tomšík, viceguvernér: 4.117.792 Kč (2.929.474 Kč)

    Lubomír Lízal, člen: 3.467.107 Kč (2.484.845 Kč)

    Kamil Janáček, člen: 3.452.534 Kč (2.449.490 Kč)

    Pavel Řežábek, člen: 3.451.237 Kč (2.473.394 Kč)

    Jiří Rusnok, člen: 3.455.446 Kč (2.501.688 Kč)

    Trezor České národní banky Trezor České národní banky | Blesk / Petr Novotný

  • 3.Krocení zlé koruny skončí nejdříve v polovině roku 2017

    Byla to bankovní rada, kdo v listopadu 2013 zavedl umělé oslabování české koruny vůči euru. „Bankovní rada ČNB rozhodla začít používat devizový kurz jako další nástroj potřebného uvolňování měnových podmínek s cílem zabránit pádu české ekonomiky do bahna deflace,“ vysvětluje mluvčí banky Marek Zeman. V praxi to znamená, že centrální banka nakupuje cizí měnu a prodává koruny ve chvíli, kdy se kurz koruny začne pohybovat mimo stanovený rámec.

     

    Bankovní rada od podzimu 2013 rozhodnutí oslabit korunu opakovaně potvrzuje. „Na posledním zasedání 5. května 2016 bankovní rada znovu konstatovala, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2017. Bankovní rada přitom vidí jako pravděpodobné ukončení závazku v polovině roku 2017,“ dodává Zeman.

    Jedna z pracoven uvnitř ČNB. Pracovní prostory bankovní rady jsou přístupné jen během Dnů otevřených dveří. Ten nejbližší je už 4. června. Jedna z pracoven uvnitř ČNB. Pracovní prostory bankovní rady jsou přístupné jen během Dnů otevřených dveří. Ten nejbližší je už 4. června. | Blesk / Petr Novotný

  • 4.Kdo oslabil korunu? Jména oznámí banka až v roce 2020

    Kdo jak hlasoval v rozhodování o oslabení koruny zatím není jasné. „Jmenovité hlasování v případě rozhodování bankovní rady o používání devizového kurzu bude zveřejněno s odstupem zhruba šesti let – v případě hlasování z listopadu 2013 bude zveřejněno na webu ČNB v lednu 2020,“ zní z banky.

     

    Šest let odpovídá jednomu funkčnímu období člena bankovní rady. Podle informací Blesk.cz bylo ale hlasování v tomto případě těsné, tedy 4:3. Členové bankovní rady společně jednají, rozhodují a hlasují v jedné jednací místnosti bankovní rady. Vzájemně tak ví, jak se kdo rozhodl.

    Trezor české centrální banky během dne otevřených dveří Trezor české centrální banky během dne otevřených dveří | Blesk / Jiří Rubeš

Video se připravuje ...
Další videa