Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Poprava i doživotí pro exprezidenta odloženo. V Egyptě začne nový proces

Autor: ČTK - 
22. listopadu 2016
09:17

Egyptský kasační soud zrušil doživotní trest pro svrženého prezidenta Muhammada Mursího vynesený za jeho spolupráci s palestinským hnutím Hamas. Soud v této kauze nařídil zároveň nový proces. Podobně minulý týden soud nařídil zopakovat proces, v němž Mursí loni dostal trest smrti za organizaci útěku z vězení v roce 2011.

Mursí byl po svržení prezidenta Husního Mubaraka v revolučním roce 2011 o rok později demokraticky zvolen jako kandidát Muslimského bratrstva. Po trvalých protestech byl v roce 2013 svržen, vlády se pak ujal Abdal Fattáh Sísí a Mursí byl zatčen. Obviněn a souzen je v několika kauzách.

Za spiknutí s palestinským hnutím Hamas dostal Mursí loni v červnu trest 25 let vězení, což se v Egyptě považuje za doživotí. Trest smrti mu byl vyměřen i loni za organizaci hromadného útěku z vězení.

Mursí byl odsouzen ve většině procesů k vysokým trestům, ale odvolal se. Odvolací soud zatím potvrdil jediný trest, a to 20 let vězení.

Současný režim Muslimské bratrstvo zakázal a zařadil je k teroristickým organizacím. Tisíce jeho členů a stoupenců jsou ve vězení a při procesech s nimi padají vysoké tresty.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi