Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nečasová odmítla, že Rittigovi řekla utajovanou informaci. U soudu je i Nečas

Autor: ČTK, simao - 
30. května 2016
11:00

Hlavní aktéři kauzy údajného vyzrazení informace BIS Ivo Rittigovi dorazili v pondělí do soudní síně. Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, přivedl už tradičně za ruku a s pevným stiskem expremiér Petr Nečas (ODS). Jeho manželce přitom hrozí až 8 let vězení. Nechyběl lobbista Rittig, ani dva obvinění právníci. Nečasová na úvod odmítla obvinění, že vyzradila utajovanou informaci. Rittigovu právníkovi prý tlumočila nespokojenost premiéra s děním v resortu zemědělství.

Pražský městský soud začal v pondělí projednávat kauzu někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové (dnes Nečasové), lobbisty Iva Rittiga a dvou advokátů.

Skupina čelí obžalobě kvůli vyzrazení utajované informace z Bezpečnostní informační služby (BIS). Nagyové hrozí až osmileté vězení, zbylým obviněným až tři roky odnětí svobody.

Soud v kauze Nagyová: Petr Nečas s manželkou Janou přichází před soudní síň. Soud v kauze Nagyová: Petr Nečas s manželkou Janou přichází před soudní síň. | ČTK

Podle obžaloby se Rittig s exnáměstkem ministra zemědělství, advokátem Tomášem Jindrou, dověděli od Nagyové a ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) o existenci utajeného materiálu. Údajně dovodili, že se týká právě jich.

Rittig proto měl dohodnout schůzku svého právníka Davida Michala s Nagyovou, která dle obžaloby právníkovi 27. března 2012 vyzradila obsah zprávy zaslané premiéru Nečasovi šéfem civilní kontrarozvědky.

Nečasová: měla jsem již osmým rokem partnerský vztah s Nečasem

Obžalovaná Jana Nečasová u soudu odmítla obvinění, že právě ona vyzradila utajovanou informaci právníkovi lobbisty Rittiga. Právníkovi však prý jen tlumočila nespokojenost tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) s tehdejším děním v resortu zemědělství.

Utajovanou informaci by nevynášela už z toho důvodu, že by tím ohrozila Nečase, s nímž v té době měla osmiletý partnerský vztah, řekla Nečasová. „Měla jsem v té době již osmým rokem partnerský vztah s Petrem Nečasem. Nikdy bych svého partnera neohrozila tím, že bych na něm vyzvídala utajované informace. Byla jsem vůči němu absolutně loajální a oddaná,“ zdůraznila.

Premiér podle ní své výhrady sdělil ministrovi Petru Bendlovi (ODS), ale nebyl si jist, zda Bendl tuto nespokojenost přenesl dál. Proto pověřil Nagyovou coby šéfku svého kabinetu, aby se setkala s někým z Bendlova okolí a tlumočila mu Nečasovy pocity. Právě proto se sešla se spoluobviněným právníkem Davidem Michalem. „Byl to pro mě nepříjemný rozhovor,“ uvedla Nečasová a dodala, že premiér a Rittig stáli názorově proti sobě, takže nedává smysl, že by se přiklonila na stranu Rittiga a donášela mu.

Právník Michal: Vyměňovali jsme si s Nečasovou drby

Právník Michal měl dle obžaloby informaci obratem zatelefonovat Rittigovi a později ji ještě ústně sdělil lobbistovi i právníku Jindrovi v hotelu Ventana v pražské Celetné ulici.

Michal však pokládá obvinění za „zcela vykonstruované“. „Stručně řečeno jsme si vyměňovali drby,“ popsal Michal svůj vztah s Nečasovou.

Soud v kauze Nagyová: Lobbista Rittig Soud v kauze Nagyová: Lobbista Rittig | ČTK

Díky této zprávě mohl Rittig podle státních zástupců „učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány“.

„Žádného trestného činu vyzvídání utajovaných informací jsem se nedopustil. Nikdy jsem žádné neměl, žádné jsem nezjišťoval a nikdy jsem po nikom nechtěl, aby je pro mě zjistil,“ vypověděl Rittig. Dodal, že je dlouhodobě obviňován „ze všech možných i nemožných věcí“.

Lobbista Rittig vznesl i řečnickou otázku, kdo za jeho stíháním stojí - zda policie, konkurenční podnikatelé nebo „psychicky nemocní jedinci“. Svou stručnou řeč četl z předem připravených poznámek, na otázky soudního senátu a státních zástupců odmítl odpovídat. Rittig i Nečasová odešli po polední pauze a líčení probíhá dál bez jejich přítomnosti.

Jana Nečasová s manželem a obhájcem Brunou u soudu v květnu 2015:

Video  Jana Nečasová je nevinná! V šoku je i její právník!  - Marcel Mihalik, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ellenic ( 1. června 2016 12:40 )

Je to všechno jedna pakáž . Stačí se podívat na jednání poloprázdné sněmovny. Většinou slyší hlavně na peníze, z lásky k lidu to nedělá nikdo z nich . A ty jejich majetky, ať netvrdí, že na VŠE vydělali vlastníma rukama .

ellenic ( 1. června 2016 12:37 )

Jéé a to si u soudu myslí, že to Jana Nečas Nagyová přizná, že Rittigovi dávala nějaké utajované informace. Ta zatluče nakonec i Nečase, obecně řečeno, i když vás přistihnou s jiným chlapem v posteli, tak zatloukat, zatloukat, zatloukat. Asi hodně poslouchala Plzáka .

ikolop ( 31. května 2016 14:09 )

Babiš také řekl v PSP toto : "Proč jste ve Sněmovně nikdy neřešili podivné okolnosti privatizace OKD, kterou prokazatelně ovlivnila vysoká politika, nikoliv ekonomické zájmy českého státu ?... Proč policie nezasáhla, když bývalý šéf Fondu národního majetku Češka podal trestní oznámení a pokusil se tento proces zastavit ? Případ OKD je případ bezprecedentního bezcitného vytunelování firmy, kde Bakala a jeho kumpáni díky privatizaci získali a vytáhli z firmy OKD přibližně 110 mld.Kč ! Ano, vážení horníci, 110 mld. Kč. A co je dnes výsledkem ? OKD hrozí kolaps. Hrozí uzavírání dolů a propouštění horníků. Ptám se. Proč nehovoříme o této kauze a důsledcích, která se významnou měrou dotýká státu ? Je tu snad mimořádná schůze kvůli tomu ? Není. Bakala byl přece sponzorem ODS a TOP 09. Jen v r.2010 dal 15 mil. ODS, 7,5 mil. TOP09, 6 mil. Věcem veřejným. Já vás tedy žádám, abyste ty peníze vrátili firmě OKD, tj. horníkům, abychom platili méně pro jejich předčasné důchody."

aaobcanka ( 31. května 2016 13:24 )

2. část : Babiš : Paní Němcová v PSP sedí 18r. Svolali jste schůzi kvůli největ.dotač.podvodu ROP Severozápad, kde byl tehdejší šéf Petr Kušnierz už odsouzen na pět let za to, že si říkal o úplatky ? Právě dnes ho soud poslal do vězení na 7 let za ovlivňování dotačních projektů v hodnotě 1,4 mld.Kč. Zajímalo by vás, kdo ho do funkce dosadil ? No přece ODS. Konkrétně tehdejší předseda regionální rady Jiří Šulc. A pan Kušnierz začal u soudu mluvit o tom, jak ho ovládala chobotnice vedená lidmi napojenými na ODS. A vysvětloval to tady někdo ? A proč jste ve sněmovně neřešili privatizaci karlovarské Becherovky ? Nebo všichni trpíte ztrátou paměti ? Tak já vám to připomenu. O privatizaci karlovarské Becherovky pravděpodobně rozhodlo to, že vítězná firma měla ve vlastnické struktuře Karla Schwarzenberga, přítele finančníka Zdeňka Bakaly, který o několik let později brutálně ovlivnil privatizace OKD a z firmy vytuneloval 110 mld. Kč. Vše kolem privatizace Becherovky se odehrálo ve středu 3. září 1997 o přestávce jednání PSP. Tehdy se pro strach z parlamentu narychlo sešla Klausova vláda a většinou hlasů upřednostnila nabídku Bakaly a Schwarzenberga… Pro tento projekt zvedli ruce všichni ministři z ODA. Je zvláštní, že členem ODA byl tentokrát taky p.Schwarzenberg. Byť většina Klausovy strany upřednostňovala firmu Stock. Nicméně vyhrál Schwarzenberg s Bakalou. A to přesto, že jejich podnikatelský záměr byl meziresortní komisí vlády označen za nejhorší.

aaobcanka ( 31. května 2016 13:14 )

1.část: Proč PČR nešetří to, co jediný Andrej Babiš řekl v PSP (sněmovně) ? PČR za Klausovy vlády a vlád jeho žáků z ODS+TOP víc než 20 let kryla kauzy, které Babiš vyjmenoval, a které občany stály stovky miliard korun. Babiš : Pane Marku Bendo (ODS), vy ve sněmovně sedíte 24 let. Tak se ptám, co jste tady řešili z „tunelů“ polistopadové historie naší země ? Vy jste řešili kupónovou privatizaci, Harvardské fondy Koženého ? Ty nás stály 100 mld. Státní banky, které jste nechali rozkrást a které jste následně vyvedli do ČKA, kde jste to rozkradli podruhé ? A co lehké topné oleje, konkurs Chemapolu, Agrobanka za 50 mld., Bohemia za 20 mld. ? Co kauza IZIP, peníze, které skončily na účtech ve Švýcarsku ? Proč jste nevysvětlili tento „tunel“ řadovým členům ODS ? ČKA nás stála 230-236 mld. IPB měla 270 mld. špatných úvěrů. Co naše předsednictví v Evropské unii spojené s kauzou ProMoPro ? Kalousek mluvil v Bruselu o ostudě ohledně Čapího hnízda. Ne, vy jste udělali největší ostudu. Vy jste řešili kauzu ProMoPro za 180 milionů Kč, které odešly na účty nastrčených firem a které vybírali bílí koně v hotovosti ...? A co třeba mimořádná schůze kvůli solárním spekulantům ? Daňoví poplatníci zaplatí kvůli špatnému zákonu cca 600 mld. Kč navíc za podporu solárních baronů, což je kvalifikovaný odhad Energetického regulačního úřadu. A 5 z 20 největších solárních elektráren mělo anonymní akcie. Kdopak asi byl jejich vlastníkem ? Martin Roman ? Nebo Háva od Kalouska ? Kmotři ? Nebo dokonce někteří poslanci ? Když náklady na solární elektrárny začaly prudce klesat, ale podpora ceny garantované státem ne, očekávalo se, že vláda Mirka Topolánka zareaguje. K ničemu nedošlo. Důsledky : kvůli 1 z největších tunelů na veřejné prostředky se s tím potýkáme dodnes. Za r.2016 vydá český státní rozpočet na podporu obnovitelných zdrojů téměř 44 mld., z toho je dotace ze státního rozpočtu 22 mld. a zbytek zaplatí občané !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa