Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Místo vděku útok: Ransdorf se opřel do vedení KSČM, šéf Filip má prý skončit

Autor: Jaroslav Šimáček - 
31. prosince 2015
09:55

Švýcarská kauza Miloslava Ransdorfa obnažila naplno i jednu věc – přetrvávající pnutí uvnitř KSČM. Europoslanec nejprve na koberečku vysvětloval, co se v bance a kolem jeho zatčení dělo, otevřeně se však také nyní pustil do vedení strany. Nešetřil ani jejího šéfa Vojtěcha Filipa. Podle Ransdorfa nastal v KSČM čas na změnu. Stranický sjezd přitom proběhne již na jaře 2016.

„Neupírám mu politickou obratnost, ale myslím si, že ano. Rozhodnou delegáti sjezdu,“ odpověděl europoslanec Ransdorf Lidovým novinám na dotaz, zda v KSČM nastal čas na nového předsedu. Vojtěch Filip byl šéfem strany zvolen 1. října 2005, kdy nahradil Miroslava Grebeníčka. Svou pozici chce obhájit na stranickém sjezdu, který se uskuteční 14. a 15, května 2016 v Praze.

„Nemohu hovořit o neshodách, mohu jen říci, že naše komunikace je bohužel velmi úsporná,“ uvedl Ransdorf nyní ohledně svého vztahu k Filipovi.

Oba prý vidí roli KSČM odlišně. „Z mého pohledu je současná KSČM součástí establishmentu… Česká politika se zredukovala jenom na kontrolu penězotoků z veřejných zdrojů a na využití moci pro vysloveně privátní účely. A podle mého názoru onomu zcela parazitnímu systému současná KSČM neklade dostatečný odpor,“ dodal Ransdorf v LN.

Ransdorfův polibek smrti?

Europoslanec, který se dál snaží uhasit doutnající kauzu jeho zcela nečekaného výletu do švýcarské banky, kam se dle svých slov vydal zprostředkovat kontakt mezi bankou a údajným dědicem milionů Vladimírem Huňkem, přitom přispěchal i s možnou náhradou za Filipa.

Ransdorf jmenoval pražského komunistu Josefa Skálu, který podle něj „z hlediska vzdělanosti a osobnostního formátu“ stojí výš než Vojtěch Filip. Skála podle všeho Filipa v květnu skutečně vyzve, favoritem však nepochybně zůstává Filip. A je otázkou, zda Ransdorfova podpora není momentálně pro jakéhokoli kandidáta spíše „polibkem smrti“.

Konečná: Mají zvláštní vztah

„Myslím, že kolega Ransdorf by se teď měl starat o dořešení své kauzy tak, jak slíbil členům strany,“ reagovala pro Blesk.cz komunistická europoslankyně Kateřina Konečná.

„Co se týče jeho postojů k předsedovi strany, musím říct, že jsou velmi zvláštní. Kolega Ransdorf má přístup na jednání všech nejvyšších stranických orgánů a musím konstatovat, že jsem na žádném z nich minimálně za poslední rok žádné jeho věcné návrhy na změnu nezaregistrovala,“ pokračuje Konečná s narážkou na Ransdorfovu kritiku vedení komunistů.

„Proto mi připadá poměrně dětinské vyřizovat si osobní nevraživost přes média, případně v kuloárech. Já razím politiku, že si s lidmi mám věci vyříkávat do očí, ovšem chápu, že ne každý na to má odvahu,“ říká europoslankyně. Zda Vojtěch Filip uspěje ve volbě nebo se najde nový lídr, nechtěla Konečná předjímat. „O tom, kdo povede stranu v následujících letech, rozhodnou delegáti květnového sjezdu,“ dodala pro Blesk.cz.

»Pí*a Suchá«

Nevraživost mezi šéfem komunistů Filipem a Ransdorfem je ale podle všeho dlouhodobá. Server Krajskélisty.cz popsal příhodu, která se týká eurovoleb v roce 2014. Ransdorf tehdy obhájil svou pozici v europarlamentu, ovšem podle levicového publicisty Milana Rokytky a dalších svědků se napětí projevilo i ve volebním štábu, kdy měl místo gratulací Filip na Ransdorfa křičet „Suchá je pí*a!“ Na mysli měl Ransdorfovu asistentku Helenu Suchou, což europoslanec těžce rozdýchával. Scénu ale neztropil a mlčky odešel s tím, že s Filipem se už nehodlá vůbec stýkat.

villi ( 24. ledna 2016 19:56 )

USA VYSÁVÁ CELÝ SVĚT !!!SOUČASNÝ SYSTÉM VRAŽDÍ V ČELE S ODS,TOP 09,USA A NĚMECKEM VÍCE LIDÍ NEŽ V OBOU SVĚTOVÝCH VÁLKÁCH !!!!

venxa ( 1. ledna 2016 20:19 )

V 89 jsem byl pripraveny okamzite priletet a zucastnit se veseni tech bolsevickych zkurvencu, ale zadna revoluce u vas nezacala jenom ten sametovy bullshit.

venxa ( 31. prosince 2015 18:15 )

Komousi jsou stejni jako krysy. Nic jineho nez totalni vyhubeni na ne neplati. Jo, pos.rali jste to v 89 ze jste je nerozveseli po trafousi ale chybama se clovek uci(ovsem az na par debilu z vasich rad).

Ruudazvostravy ( 31. prosince 2015 16:24 )

Tlama šejdrem Ranařdorf a mladej Klauz,zasloužylí ikóny republyki.

villi ( 31. prosince 2015 16:19 )

RANSDORF MÁ PRAVDU !!! KOMUNISTÉ SE MUSÍ POLEPŠIT !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa