Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ransdorf touží po léku na cukrovku. Proto chtěl vybrat švýcarské konto?

Autor: všm - 
30. prosince 2015
10:49

Europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM) přiznal, že o podvodné minulosti Vladimíra Huňka věděl. Věří ale v aktuální „švýcarské kauze“ v jeho nevinu, přirovnal ho dokonce k Leopoldu Hilsnerovi. Právě jménem Huňka Ransdorf ve švýcarské bance jednal a domáhal se přístupu ke kontu, na kterém mělo být 9,5 miliardy korun. Do „akce“ šel údajně zcela nezištně. V rozhovoru pro Lidové noviny ale přiznává, že existovala přece jen odměna, v kterou doufal. Šlo o radu ohledně léčby cukrovky.  

„Jediné, o co bych býval byl stál – vyprávěl mi, že byl diabetik jako já a že kmenovými buňkami se z toho dostal, to je věc, která mě lákala,“ doznal se Ransdorf LN. Zda tím myslí přímo Huňka, nebo jeho manažera Petera Guzmického, který jako první k věci europoslance kontaktoval, není zřejmé. Trvá ale na tom, že žádné jiné materiální stimuly nebyly ve hře.

Stejně tak stojí i nadále za Huňkem. Ten byl již dříve dvakrát za zpronevěry a podvody odsouzen k vězení. O tom Ransdorf dobře věděl. Nijak mu to ale nevadilo. „Už několikrát jsem citoval příběh Masaryka a Hilsnera. Ten byl obviněn z rituální vraždy a většina české veřejnosti věřila, že je vinen. A Masaryk říkal: není, v této konkrétní věci není. Hilsner nebyl žádný morální světlonoš, ale v této konkrétní věci byl v právu a nevinný. Toto je podobné a já jsem přesvědčen, že je to v pořádku,“ uvedl europoslanec v rozhovoru. 

Byl starosta, to stačilo

Podobnou důvěru prý pociťoval z počátku i vůči zmiňovanému Peteru Guzmickému, který je v současné době rovněž obviněn. Ten jako první oslovil Ransdorfa s návrhem, jestli by nechtěl Huňkovi pomoct. „Oslovil mě manažer Huňka Guzmický, který mi ukázal celou sadu dokumentů. Řekl mi, co bych dělal, kdybych dostal plnou moc, zda bych byl ochoten v té věci vystoupit,“ vzpomínal politik.

Celá akce mu údajně nijak podezřelá nepřišla. Guzmický byl prý čtyřikrát zvolen starostou obce Ivánka pri Nitre. A to jako důkaz hodnověrnosti postačovalo. „Vzhledem k tomu, že je na Slovensku přímá volba starostů, jsem si řekl, že asi měl důvěru lidí. Pro mě to bylo doporučení,“ dodal. 

Částka, kterou se měl pokusit vybrat, přitom rozhodně nebyla zanedbatelná. „Vy mi to nebudete věřit, ale příjem z patnácti procent měsíčního výnosu renty je 2 miliony 700 tisíc eur. A 5. listopadu 2015, což byl poslední výpis, který jsem viděl, tam bylo skoro 352 milionů eur,“ popsal europoslanec. Právě 15 procent z měsíčního výnosu renty je údajně dědictví Huňka po jeho tetě.

K tomu se 3. prosince 2015 pokoušel Ransdorf se třemi Slováky dostat. Zatkla je ale švýcarská policie a nyní jsou všichni čtyři obviněni.

dzery44 ( 31. prosince 2015 11:11 )

Stále jenom lže a ovce mu to baští.

zdrclamrdka ( 31. prosince 2015 08:07 )

tak mu tam nějakej vyfasuj, když už jsi tam zadarmo, debile

tgbg ( 30. prosince 2015 19:33 )

Ransdorf by spíš potřeboval lék proti komunistické debilitě. Ten mají v blázinci.

malenabald ( 30. prosince 2015 13:16 )

Neuráží ten člověk naše lékaře? Že by ještě neslyšeli o kmenových buňkách? Ten ransdorf je hloupější, než jsem si myslela.

jiklik ( 30. prosince 2015 13:07 )

Jak se z průšvihu otřepává, jeho výmluvy jsou čím dál drzejší.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa