Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Přebalovat miminko a přitom řešit světové krize? Europoslankyně zvládá obojí

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. listopadu 2015
06:21

Kateřina Konečná (KSČM) před měsícem porodila syna. Její první potomek se má čile k světu, od kterého však nechce být europoslankyně odříznuta čerstvými, mnohdy milými, ale i značně náročnými povinnostmi. A tak novopečená maminka během péče o malého Šimona dál sleduje aktuální dění a vyjadřuje se k němu. Například v souvislosti s europarlamentem, i když cesta do Bruselu je aktuálně vyloučená.

„Vzhledem k tomu, že tatínek pracuje z domova, tak mám šanci se každý den věnovat chvíli práci i já, protože se v péči můžeme prostřídat. Což je moc fajn, protože člověk je pořád tzv. v obraze a může řešit řadu aktuálních témat,“ říká europoslankyně Konečná Blesk.cz s tím, že i ona může u počítače a v době internetu pracovat na řadě věcí z domova.

Jejím manželem, který sklidil pochvalu, je přitom podnikatel Zdeněk Trefil. Svatbu měli v srpnu 2008 ve Starém Jičíně, Konečná porodila o sedm let později – letos 22. října v Karviné. Syn Šimon přišel na svět o něco dříve, než se plánovalo. 14 dní před termínem, které někdejší nejmladší české poslankyni sdělili v porodnici.

Europoslankyně Kateřina Konečná před porodem Europoslankyně Kateřina Konečná před porodem | Reuters

Ještě začátkem října se Konečná účastnila s těhotenským bříškem diskuzí v europarlamentu. Nyní má na čas utrum, odletět hlasovat zkrátka nemůže.

V Bruselu přitom nyní panují přísná bezpečnostní opatření po teroru v Paříži. „Rodinu jsem nikdy do Bruselu nestěhovala, ani jsem to neměla v plánu. Mám ji na Moravě. Člověk se může reálně bát dnes kdekoliv, není to jen o Bruselu. Beru to tak, že to je prostě život, který žijeme,“ míní Konečná, ale jedním dechem dodává: „Není to ale samozřejmě příjemné, když projíždíte kolem lidí, kteří mají s největší pravděpodobností odjištěné samopaly, i když jsou to ozbrojené složky, a různě kolem stojí obrněné transportéry.“

Konečná doufá v lepší budoucnost pro syna

Pozornost Konečné se však upírá i do jiných částí světa. Na svém webu nyní upozorňuje na souvislosti přírodní katastrofy v Indonésii a vypalování tamních deštných pralesů s produkcí palmového oleje, o čemž se příliš nemluví.

„Nechtěla jsem to pouze svalovat na mlčenlivost médií a rozhodla jsem se, že vynesu tuto tragédii na světlo tak, aby mohla začít celospolečenská diskuze. Taktéž chci otevřít toto téma v Evropském parlamentu, který k němu zatím mlčí, a to i výbor pro životní prostředí, zdraví a ochranu spotřebitele,“ upozornila Konečná.

Její starost o dopady katastrofy na přírodu i naši budoucnost souvisí i s tím, že nyní vychovává svého prvního potomka. Nemůžu popřít, že to na to má vliv. Ovšem nikdy jsem nebyla člověkem, který by zavíral oči před palčivými tématy doby,“ uvedla Blesk.cz Konečná s tím, že dlouhodobě spolupracuje s řadou neziskovek zabývajícími se například problémy chudoby.

„Samozřejmě, že doufám v co nejlepší budoucnost pro svého syna, ale to není možné, pokud s tím nebudu myslet na budoucnost ostatních lidí, ať už žijí v České republice, Evropské unii či Indonésii,“ dodává.

 

Video se připravuje ...
Další videa