Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Komunista Ransdorf chtěl vybrat účet hrdince odboje?! Do banky ho poslal podvodník Huněk

Autor: Eva Pospíšilová - 
11. prosince 2015
05:00

Komu mělo patřit konto s miliardami ve Švýcarsku, kvůli kterému má ostudu Miloslav Ransdorf (62, KSČM)? Podle všeho hrdince protikomunistického odboje, jež byla v 50. letech odsouzena v politickém procesu...

Před deseti lety zemřela Helena Husáková-Huňková. Žena, která během Pražského povstání v květnu 1945 působila jako zdravotnice a po komunistickém převratu v únoru 1948 spolupracovala s odbojovou skupinou kolem kurýrů americké zpravodajské služby, takzvaných agentů chodců, Ladislavem Lindnerem a Karlem Buškem. Byla dokonce sestřenicí Buška.

„Oběma mužům vždy při jejich příjezdu do Prahy poskytovala i s manželem zázemí, snažila se jim pomoci sehnat potřebné informace,“ líčí historici. Kurýři měli hledat jak nové spolupracovníky, tak se zaměřit i na zbrojní průmysl a podniky jako Škoda Plzeň, ČKD Praha či Zbrojovka Brno. „Kamarádka Helena Huňková jim přislíbila získávat informace z podniku Kovo, kde pracovala,“ stojí v dobových dokumentech.

Po zatčení Buška a Lindnera v srpnu 1949 (byli popraveni) sebrala policie i jejich spolupracovníky včetně Husákové-Huňkové. V listopadu téhož roku byla za své činy odsouzena na doživotí.

„V rámci velké amnestie v roce 1960 byla ale podmínečně propuštěna na svobodu, o pět let později jí v rámci další amnestie prominuli i zbytek zkušební doby,“ popisují historici. Po invazi roku 1968 odešla Husáková-Huňková se svým manželem Ladislavem do švýcarského exilu, kde se angažovali v tamním krajanském hnutí.

Sedm let po své smrti získala Husáková-Huňková in memoriam jedno z nejvyšších vyznamenání ministra obrany – vyznamenání Zlaté lípy, a to za odvážné občanské postoje a ochranu lidských práv a svobod.

Deset let po smrti se pak podle všeho právě ona stala nedobrovolně hlavní hrdinkou příběhu o zablokovaném bohatství podvodníka Vladimíra Huňka. Recidivisty, který k údajným 9,5 miliardy korun dohnal do švýcarské banky i českého europoslance Ransdorfa.

Vladimír Huněk (46)

Otrokovický podnikatel, který minimálně dva roky s příběhem o jmění po švýcarských předcích obchází, koho může, a ze svých obětí tahá peníze. Předtím zpronevěřil majetek firmy, v níž působil, pak lákal peníze z mužů toužících po žoldnéřské práci v Iráku. Nakonec ho chytili za úvěrové podvody. Byl odsouzen nejprve ke třem, pak ke čtyřem letům v lochu. Dnes je z něho fantom bez záznamu v obchodním rejstříku či katastru nemovitostí a je na něho uvaleno 14 exekucí za 2,2 milionu korun.

Vladimír Huněk. Vladimír Huněk. | Martin Přibyl, archiv

deltae ( 12. prosince 2015 08:39 )

Mena maju rovnake, v akom boli pribuzenskom vztahu?

donaf ( 11. prosince 2015 20:07 )

Pokud zemřela před 10 lety, tak tam nejspíš měla jen těch 500 €. To hamižnost napálila Huňka s Ransdorfem a další.....

merrylou212 ( 11. prosince 2015 19:45 )

podle Plesku co už zveřejnil - tak by Randsdorf byl něco jako fantom, protože tolik účtů, co už podle Plesku měl vybrat-tak to mi hlava nebere. Je to pořád dokola-jako s Kramným, každý den jiná verze-napište, až půjde do tepláků a na jak dlouho.Jinak nezájem.

tgbg ( 11. prosince 2015 19:22 )

Hrdinka-antikomunistka měla účet. Komunista-kolaborant má dluhy. Tak nějak.

1946 ( 11. prosince 2015 18:38 )

Hrdinka protikomunistického odboje mělav bance pěkný balík.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa