Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Bitva o Víta Bártu: Půjde do tepláků?

Dnes se rozhoduje i o politické budoucnosti Víta Bárty. Bude-li odsouzen, odejde prý do ústraní...
Dnes se rozhoduje i o politické budoucnosti Víta Bárty. Bude-li odsouzen, odejde prý do ústraní...  (Autor: Foto Mediafax, ČTK a archiv Blesku)
Autor: Sandra Apostolidisová, Veronika Pukačová, Eva Pospíšilová - 
13. dubna 2012
04:59

Politický mostrproces dnes vrcholí! Padne rozsudek, který buď faktického šéfa Věcí veřejných (VV) Víta Bártu (38) zprostí obvinění, nebo ho uzná vinným z předání úplatku poslancům Kristýně Kočí (27) a Jaroslavu Škárkovi (41). Trest hrozí také Škárkovi, a to za přijetí úplatku. Blesk se zaměřil na ty, kteří v tomto procesu bojují za své klienty, stát i spravedlnost.

Na kolik si zastupováním poslanců lačných peněz jejich právníci přišli, není jasné. „Okolnosti výše odměny jsou věcí domluvy mezi advokátem a klientem a jsou předmětem mlčenlivosti,“ řekl například právník Kočí Martin Hádek. Soudní maraton se jim ale jistě vyplatil. „Maximum se ve větších advokátních kancelářích a u významných klientů pohybuje okolo 4 tisíc korun za hodinu,“ přiznal známý právník Jiří Teryngel. Proces zatím trval 50 hodin…

Takzvaná obálková kauza vypukla loni začátkem dubna, kdy tehdejší šéfka poslaneckého klubu VV Kočí a její spolustraník Škárka podali na Bártu trestní oznámení za to, že si prý kupuje jejich loajalitu. Kočí dostala obálku s půl milionem, Škárka se 170 tisíci. Bárta tvrdí, že peníze byly pouze půjčkou.

Vášnivý kuřák Škárka neměl na cigarety, tak jednu pětitisícovku rozměnil. Právě proto se stal i on obžalovaným. Bártovi hrozilo 6 let, Škárkovi 3 roky. Soudce ale přemýšlel také o překvalifikování na podvod, protože soudu předal nahrávku, která měla dokládat uplácení, ovšem pocházela z jiného dne. Hrozilo by mu tak až 5 let vězení. Žalobkyně Vrbová navrhla pro oba podmínky.

Co se stane když...

Bárta půjde sedět: Pokud Bárta zamíří do basy, nemusí se stát vůbec nic. Nezanikne mu ani mandát poslance, a bude dokonce pobírat i plat s náhradami více než 80 tisíc korun měsíčně. Česká ústava totiž tuto situaci neřeší.

Bárta dostane podmínku: Jakmile odejde Bárta byť od prvoinstančního soudu s podmínkou, vzdá se poslaneckého mandátu a odejde z vrcholné politiky. Alespoň tak to včera sdělila jeho žena Kateřina Klasnová tisku.

Bárta bude osvobozen: Na počátku Bárta řekl, že se v případě zproštění viny jako ministr vrátí, to ale premiér nemíní připustit. ODS se dokonce kvůli možnému tlaku VV na rehabilitaci Bárty připravuje na předčasné volby.

Kdo je kdo v soudní síni

hádek hádek | Foto Mediafax, ČTK a archiv Blesku
Martin Hádek (50) – advokát Kristýny Kočí

Jako advokát figuroval například v kauze Savoy, kde hájil barvy bývalého pracovníka rozvědky Petra Bakeše. Ten se měl podílet na úniku videonahrávky před prezidentskou volbou. Hrozilo mu až 5 let a odešel jen se zákazem činnosti a pokutou 100 tisíc.

vrbová vrbová | Foto Mediafax, ČTK a archiv Blesku
Hana Vrbová (45) - státní zástupkyně

Když loni v květnu komentovala údajně nestandardní postup policie při vyšetřování obálkové kauzy, neodpustil si rýpnutí ani policejní prezident Petr Lessy. Podivil se nad tím, že případ dozoruje právě manželka bývalého ředitele protikorupční policie Libora Vrby.

šott šott | Foto Mediafax, ČTK a archiv Blesku
Jan Šott (34) - soudce

Šott má pověst vynikajícího právníka a elitního soudce s citem pro spravedlnost. Bez cavyků poslal do basy člena Berdychova gangu Tomáše Půtu za brutální útok na posádku záchranky. Ke cti mu slouží i to, že proces s Bártou byl veřejný.

chudoba chudoba | Foto Mediafax, ČTK a archiv Blesku
Oldřich Chudoba (59) – advokát Víta Bárty

Špičkový právník Chudoba má na kontě několik zářezů. Osvobození třeba vybojoval pro exstarostu Budišova Ladislava Péťu, kterému hrozilo 8 let vězení za údajně zamýšlený podvod s eurodotacemi. Byl i v týmu Pitrových advokátů.

blažek blažek | Foto Mediafax, ČTK a archiv Blesku
Jan Blažek (35) – advokát Jaroslava Škárky

Jeho profesní historie je podstatně méně »šťavnatá« než jeho protivníků u soudu. Ve své praxi se často zabývá exekucemi, do roku 2009 fungoval jako insolvenční správce. Ač nestraník, v roce 2006 kandidoval v Plzni za Stranu zelených.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gogo ( 13. dubna 2012 13:59 )

Doufáte zbytečně. Bude to stejně trapná šaškárna jako s Bártou. Černá díra pod kobercem české demokracie pohltí vše ....

libuna119 ( 13. dubna 2012 09:46 )

Se-ru na Bártu ale nějak nikdo nezačíná s přípravou soudu s Janouškem!To bude daleko zajímavější.Jestli k němu dojde.

pea.p ( 13. dubna 2012 09:40 )

Spravedlnost dostane zase pořádně nabudku.

bonpari ( 13. dubna 2012 09:36 )

opravdu jen článek na zaplnění volného místa. Chcete akorat naštvat lidi hned poránu?Všichni víme,jak to dopadne, stejně jako s kauzou Promopro apod. Všechno je jen naoko a miliony,miliardy ze státní kasy jsou v teple na soukromých účtech po celém světě.

rudyptak48 ( 13. dubna 2012 09:21 )

Blesku, co to s tím článkem blábolíš? Takhle má podle tebe vypadat politický monstrproces, tenhle Kocourkov? Podle té předehry, i malé dítě tuší, jak dopadne rozsudek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa