Šlechtová s odkazem na středeční vyjádření komisaře EU pro rozpočet Günthera Oettingera řekla, že komise nyní podnikla preventivní krok, když přestala od 2. srpna proplácet dotace Agrofertu. Nyní je podle ní nutné počkat na kompletní vyjádření EK a audit dotací pro Agrofert, který by měl být v lednu. "Je to situace, která není úplně šťastná pro Česko, nicméně dotace pro celou Českou republiku by pozastaveny neměly být," uvedla.

Gazdík připomenul, že minulý týden Starostové varovali, že skutečně hrozí zastavení všech dotací pro ČR. "Jestli opravdu to jsou dotace pro všechny, tak jestli se to nevyřeší v nějakém brzkém čase, tak my jsme připraveni svolat demonstraci samospráv. Rozsáhlý protest samospráv proti tomu, že Andrej Babiš si řeší pouze svoje osobní zájmy a kašle na ČR a kvůli němu hrozí miliardové ztráty," řekl ČTK. Zatím si ale není jist zprávami, které z Bruselu proudí.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš uvedl, že jeho strana upozorňovala české úřady na problém střetu zájmů premiéra Babiše, ale i ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) delší dobu, ale bez odezvy. České úřady se podle něj odvolávaly na český právní řád, který ale není relevantní v situaci, kdy věc řeší evropské nařízení.

"Premiér tak trochu alibisticky těsně před jednáním Evropského parlamentu poslal komisaři jakýsi dopis, kde připustil, že ten problém skutečně existuje, že si své věci dá do pořádku a že to bude řešit Česká republika, která to dosud flagrantně ignorovala skrze spřátelená ministerstva. Dosud jenom křičel, že to je kampaň," řekl Bartoš.

Podle místopředsedy KDU-ČSL a bývalého ministra zemědělství Mariana Jurečky jsou zemědělské dotace vypláceny ve čtvrtletních intervalech a nyní by měla přijít platba za třetí čtvrtletí. "Teď se ukáže, jestli opravdu ta platba přijde celá, nebo bude pozdržena a bude se čekat na výsledky auditu," řekl Jurečka. Pozdržení platby by podle něj ohrozilo tisíce menších zemědělských firem.

Pokud by se potvrdila podezření, že ČR je od srpna zcela odříznuta od evropských dotací kvůli kauzám českého premiéra, jednalo by se podle předsedy TOP 09 Jiřího Pospíšila o bezprecedentní událost, která musí vyústit v definitivní konec vlády. Babiš podle jeho vyjádření na twitteru poškodil republiku jako nikdo v její historii.

Podle místopředsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je Babiš jednoznačně ve střetu zájmů. "Já se domnívám, že ČR si tuto ostudu mohla ušetřit, pokud by se vůbec nestal premiérem. Chápu pozici EK - pokud někdo peníze vyplácí, tak samozřejmě chce, aby s nimi bylo nakládáno v souladu s pravidly," řekla. Babiš by podle ní měl vyvodit odpovědnost, nejjednodušším řešením by bylo, kdyby nebyl nadále premiérem.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že dotační spor se týká Agrofertu, ne Česka. "Proto je pro hnutí SPD nepřijatelné, aby v této souvislosti vytvářela EU politický tlak na celou ČR. Nás zajímají naše zákony. Případ ukazuje skutečnou podstatu dotací EU. Jsou nástrojem ovládání a politicko-ekonomické moci Bruselu," napsal Okamura.