Vyjednávači souhlasili s tím, že mezinárodní lety budou muset projít kontrolou na jiném letišti spadajícím pod vládní síly a až pak budou moci pokračovat do Saná. Musí se ještě shodnout, zda se tyto kontroly budou provádět na letišti v přístavu Aden nebo v Sajúnu.

Rozhovory začaly minulý týden, v úterý obě strany předložily seznamy zajatců určených k výměně. Jde o 15.000 osob a podle úterních zdrojů by nejzazším termínem výměny měl být 20. leden.

Dnes dostaly obě strany návrh dokumentu, který by měly potvrdit před čtvrtečním ukončením rozhovorů. Podle mluvčí OSN se návrh týká politického řešení krize, letiště v Saná, statusu klíčového přístavu Hudajdá a jemenské ekonomické situace. Jemenský ministr zahraničí Chálid Jamání, který je ve vládní delegaci, řekl, že rozhovory by měly pokračovat a že další kolo by se mohlo konat koncem ledna. To nynější bude podle Jamáního ukončeno ve čtvrtek v 11:00 SEČ. Ve čtvrtek by se měl k vyjednávajícím stranám připojit generální tajemník OSN António Guterres.

Čtyřletý jemenský konflikt nepřežilo podle bilance OSN 10.000 lidí a humanitární pomoc potřebuje až 80 procent obyvatelstva, tedy 20 milionů lidí. Předchozí pokusy o politické řešení konfliktu nebyly úspěšné. Mezinárodní skupina ACLED, která sleduje jemenský konflikt, dnes oznámila, že od roku 2016 v Jemenu zemřelo až 60.000 lidí. V prvních 11 měsících letošního roku podle ní přišlo o život 28.000 Jemenců, což je o 68 procent více než loni. Bilance zahrnuje jak civilisty, tak účastníky bojů.