Zprovoznění letiště v Saná je jedním z témat rozhovorů, které jsou prvním jednáním válčících stran od roku 2016 a mají trvat do 13. prosince. Znesvářené strany na nich zatím nejednají přímo, ale prostřednictvím zástupců OSN.

Metropoli Saná ovládají šíitští povstalci, kteří proti vládě v Jemenu bojují už čtyři roky. Dva ze zástupců vlády řekli, že by provoz letiště v Saná mohl být obnoven, pokud by letadla mohla nejdříve projít kontrolou na letištích v Adenu a Sajúnu, která spadají pod vládu. Takové podmínky ale povstalci odmítli.

Ve čtvrtek zástupci jemenské vlády oznámili, že podepsali s povstalci dohodu o výměně zajatců, na níž se shodli už před začátkem rozhovorů. Na výměnu vězňů má dohlížet mezinárodní Červený kříž, který ve čtvrtek dohodu označil za "jeden z prvních pozitivních kroků pro Jemen". Podle televize Al-Džazíra by mělo být vyměněno až 2000 provládních zajatců za asi 1500 povstalců.

Zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths by rád na těchto jednáních dohodl omezení bojů, zejména v přístavu Hudajdá, které je hlavní vstupní branou pro humanitární pomoc do Jemenu. Toto město z větší části ovládají povstalci. Jeden ze zástupců vlády dnes řekl, že vládní ofenziva v Hudajdá stále není vyloučena, pokud se povstalci z města odmítnou stáhnout.

Povstalečtí šíité ovládají část města. "Posuzujeme možnosti, jak dospět k míru. A jestli oni (povstalci) nebudou vstřícní, máme mnoho možností, včetně vojenské intervence," řekl podle agentury AFP jemenský ministr zemědělství Usmán Mádžalí, který je v jemenské vládní delegaci ve Švédsku.

Současně se zahájením rozhovorů zveřejnil Světový program pro výživu (WFP) zprávu, podle níž potřebuje urgentní humanitární pomoc na 20 milionů Jemenců, tedy skoro 80 procent obyvatel země, jimž hrozí smrt hlady. Jemenská válka připravila o život desetitisíce lidí, podle odhadů zemřelo přes 50.000 lidí v bojích, včetně několika tisíc civilistů, a na 85.000 dětí podle odhadu OSN zemřelo hlady.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky dnes oznámil, že od srpna do října si boje vyžádaly mezi civilisty 1500 mrtvých a zraněných. Úřad vyzval bojující strany, aby civilisty ušetřily. Podle statistik každý týden v Jemenu zemře v průměru 123 civilistů.