Pozici v čele města nyní Baxovi zajistila koaliční dohoda mezi vítězem voleb ANO, ODS, TOP 09 a ČSSD. Tyto čtyři strany mají v zastupitelstvu se 47 členy celkem 33 hlasů. Členem koalice ale není senátor a dlouholetý starosta obvodu Slovany Lumír Aschenbrenner z ODS, který odmítl koaliční smlouvu podepsat. Není příznivcem spojení ODS s ANO. Členem klubu ODS je.

Baxu, který byl jediným kandidátem, do pozice primátora zvolilo v tajném hlasování 34 z 46 přítomných zastupitelů. Jeho zástupcem, prvním náměstkem primátora, byl v souladu s koaliční dohodou zvolen lídr ANO Roman Zarzycký. Bude odpovědný za správu a řízení majetkových účastí města v obchodních korporacích a za oblast sportu a cestovního ruchu. Náměstkem pro dopravu a životní prostředí je Michal Vozobule (TOP 09), technickým náměstkem Pavel Šindelář (ODS) a Eliška Bartáková (ANO) byla zvolena náměstkyní pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí. Oproti minulému období je o jednoho náměstka méně.

Do pozic radních zastupitelé dále zvolili dosavadního primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD), který bude odpovědný za bezpečnost, Lucii Kantorovou (ANO), která bude mít na starosti školství, Vlastimila Golu (ANO) jako radního pro Smart Cities a podporu podnikání. David Šlouf (ODS) je radním pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem. Celá rada bude funkce vykonávat jako uvolněná, tedy na plný úvazek, dosud byli dva z devíti radních neuvolnění. V radě je pět nováčků a čtyři členové dosavadní rady. Zastupitelé také zvolili tři členy výborů, kteří budou rovněž pracovat jako uvolnění. Předsedou kontrolního výboru je Pavel Janouškovec z opoziční KDU-ČSL, v čele výboru pro zadávání veřejných zakázek je dosavadní radní Helena Matoušová (ODS) a předsedou finančního výboru byl zvolen Jindřich Blažek (ANO 2011).

Koalice chce do konce února sestavit programové prohlášení. Baxa ve své kandidátské řeči uvedl, že by chtěl, aby nebylo jen souhrnem priorit koaličních stran, ale aby odráželo i názory opozice. Hlavním cílem stran by měl být další rozvoj města. Za koaliční priority označil bezpečnost, více strážníků v ulicích, řešení dopravní situace a parkování, i přípravu strategických dokumentů pro následující plánovací období EU.

ODS je v Plzni nejúspěšnější stranou. Na vedení města se podílí více než 20 let, primátora měla nepřetržitě od roku 1994 do roku 2014 a opět nyní. Baxa je zároveň předsedou regionální organizace ODS, místopředsedou ODS a poslancem Parlamentu. Už předem oznámil, že poslaneckého mandátu se nevzdá, zhruba na jaře souběh dvou náročných volených funkcí přehodnotí a rozhodne se, zda je bude vykonávat dál. Odmítl zatím jakkoliv spekulovat, které pozice by se případně vzdal.

Volby v Plzni vyhrála ANO o necelou desetinu procentního bodu před ODS. Obě strany mají po 13 mandátech. TOP 09 doplní koalici čtyřmi zastupiteli a ČSSD třemi. V opozici budou Piráti se sedmi mandáty, KDU-ČSL - Pravá volba pro město se čtyřmi zastupiteli a KSČM se třemi.