Ustavující jednání zastupitelstva je naplánováno na 19. listopadu. "Pojďme znovu usednout k jednacímu stolu a ukažme, že nám etika, mravnost, či morálka nejsou cizí a že se nedáme zastrašit nebo koupit za nějakou trafiku," uvedl v otevřené výzvě Brendl.

Vyzval zastupitele za ANO, aby na základě dnešních informací médií zvážili setrvání v zastupitelském klubu hnutí a začali se podílet na ustavení nového vedení města. "Pro takové zastupitele jsou dveře našeho sdružení a zastupitelského klubu Pardubáci společně otevřeny," uvedl Brendl.

"V prohlášení vidím rétoriku pana Brendla, kterou se snažil na sebe upozornit uplynulé čtyři roky a občany zastrašit tzv. pobočkou Agrofertu. Prohlášení je jasná politická agitace a tu nebudu více komentovat," komentoval to dnes pardubický primátor Martin Charvát (ANO).

Smlouvu o spolupráci chce uzavřít hnutí ANO, které vyhrálo volby, s ODS, Sdružením pro Pardubice (SPP), ČSSD a Koalicí pro Pardubice tvořenou TOP 09, KDU-ČSL a Nestraníky. Postupně ji podepisují zvolení zastupitelé. Někteří to odmítli, třeba lídr ODS Karel Haas nebo bývalá primátorka Štěpánka Fraňková, která z SPP vystoupila a bude v zastupitelstvu bez politické příslušnosti. V minulosti bylo obvyklé, že dohodu stvrzovali jen lídři.

Vít Ulrych (KDU-ČSL) kritizoval, že vedení a poslanecký klub ANO se za předsedu vlády postavilo. "Nezastírám, že by to mohlo mít vliv i na regionální politiku včetně Pardubic," řekl ČTK.

Tomáš Pelikán (SPP) ČTK řekl, že koaliční dohodu ještě všichni zastupitelé sdružení nepodepsali. "Uvidíme, co se stane. Toto je věc, která může změnit situaci s podpisy i bez podpisů," uvedl Pelikán.

Naopak ODS svůj postoj nepřehodnotí. "Vnitrostranické jednání nebo schůzku klubu neplánujeme. Dál platí, že ODS bude členem koalice," řekl ČTK za klub zastupitelů ODS Petr Kvaš.

Hnutí ANO bude mít v zastupitelstvu 13 křesel, druhá ODS sedm. Piráti získali pět křesel, čtyři Pardubáci společně, po třech zastupitelích mají Koalice pro Pardubice a SPP. ČSSD a KSČM budou mít v zastupitelstvu po dvou svých členech.