"Občané, kteří chtějí podpořit rodinu padlého rotného Tomáše Procházky, který přišel o život v pondělí na základně Šindánd v afghánské provincii Herát při útoku na vojáky speciálních sil, mohou svoji podporu vyjádřit cestou Nadačního fondu speciálních sil," uvedl Ganzar. Své příspěvky mohou posílat do 23. listopadu na účet číslo 43-9412310217/0100 s použitím variabilního symbolu 601.

Procházka sloužil jako kynolog Centra vojenské kynologie Chotyně. Nebyl tedy příslušníkem 601. skupiny speciálních sil. Podle Ganzara ale v misi působil ve prospěch speciálních sil, a jejich příslušníci ho proto vnímají jako "svého" vojáka.

Nadační fond speciálních sil byl podle Ganzara založen 30. června 2011. "Posláním a účelem nadačního fondu je především zajišťování finanční, materiální, humanitární nebo vzdělávací podpory pozůstalým po zaměstnancích speciálních sil a po osobách působících v jejich prospěch s cílem se snáze vyrovnat s následky tohoto úmrtí a pomoci pozůstalým udržet si přiměřenou kvalitu života," podotkl.

ČTK řekl, že zřídit fond se speciální síly rozhodly po svých předchozích misích v Afghánistánu při vědomí, že v budoucnu může některý z jejich příslušníků zemřít. Fond by měl například zajistit pomoc pozůstalým v době, kdy ještě nedostanou peníze od státu, které jim podle zákona přísluší. Od vzniku fondu komunita speciálních sil do fondu vložila 1,7 milionu korun. Ganzar zdůraznil, že jedinými náklady fondu jsou poplatky za účet. Jeho správní rada pracuje zdarma.

Sbírku na pomoc rodinám padlých tří vojáků v Afghánistánu v srpnu vyhlásil Vojenský fond solidarity. Lidé do ní poslali přes deset milionů korun.

Projevit podporu prostějovským "speciálům" mohou lidé i svým vzkazem přes sociální sítě nebo e-mail specialnisily@army.cz. Poslali takto již desítky dopisů. Za nápadem podle serveru iDNES.cz stojí výsadkář Ivo Zelinka ze 43. pluku v Chrudimi. Zelinka v minulosti organizoval i pomoc rodinám vojáků, kteří v Afghánistánu padli v roce 2014.

Zelinka na twitteru vyzval, aby lidé napsali svůj vzkaz podpory vojákům speciálních sil, kteří jsou nasazeni v Afghánistánu, vyfotili ho na mobil a poslali na specialnisily@army.cz. "Je fajn, když bude vzkaz osobní. Napište klukům od speciálů, odkud jste, jak se jmenujete a proč si jejich práce vážíte," uvedl Zelinka. "Věřte nebo ne, ale slova podpory od obyčejných lidí potěší každého vojáka. Zvláště v situaci, kdy v boji přijde o kamaráda," dodal. Ve vzkazech, které na twitteru zveřejnil, lidé vojákům děkují za jejich práci a nasazení.