Kromě ANO budou v nové koalici STAN Šance pro Kutnou Horu, Piráti, Alternativa pro Vás, KDU-ČSL a Kutnohorská změna. Dohromady mají 16 z 27 křesel v zastupitelstvu. Místostarosty by se měli stát Silvia Doušová z Šance a Vít Šnajdr z Pirátů. Podle Viktory budou následovat jednání o společném programovém prohlášení a koaliční dohodě.

Vedle Města PRO lidi v opozičních lavicích usednou také občanští demokraté, v koalici nebude ani KSČM. "O komunistech bych ale netvrdil, že budou v opozici, oni jsou spíš neutrální," uvedl Viktora.

Město PRO lidi má v zastupitelstvu pět křesel, stejně jako druhé ANO. ODS získala čtyři mandáty a STAN Šance pro Kutnou Horu tři. Po dvou křeslech mají Alternativa pro Vás, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Kutnohorská změna a KSČM.

Město PRO lidi dávalo přednost široké koalici s ANO a ODS doplněné o menší strany. Souhlasilo i s možností přenechat hnutí ANO post starosty. Nechtělo však, aby ve funkci pokračoval Viktora. Jiným stranám zase naopak vadil Starý.

"Pro nás a naše partnery byla nepřijatelná osoba Martina Starého ve funkci starosty," řekl ČTK zastupitel za Šanci a někdejší starosta Ivo Šanc. Uvítal by ještě širší koalici, ODS ale podle něj nechtěla do koalice bez vítěze voleb. "Z našeho pohledu je to řešení ne úplně ideální, ale jsme přesvědčeni, že bude fungovat," řekl k dohodnuté koalici Šanc.

Lídra ODS Tomáše Havlíčka výsledek povolebních jednání zklamal. "Je mi líto, že se opakují dokola chyby z předchozích let. Vytvořilo se něco na základě osobních animozit, obešli jsme opět vítěze. V minulém volebním období se přitom ukázalo, že obcházet vítěze nebyl dobrý nápad," uvedl.

Po volbách před čtyřmi lety se dohodla na koalici Kutnohorská změna, která skončila jako druhá, s ANO a ČSSD. Starostou se stal tehdejší lídr Kutnohorské změny Starý. Loni v prosinci ho ale zastupitelé odvolali, podle oponentů nezvládal funkci. On sám kritiku odmítal. Jeho křeslo obsadil lídr ANO Viktora.