Ruské ministerstvo zahraničí již dříve vyzvalo Norsko, aby zrušilo "absurdní obvinění" vznesené vůči Bočkarjovovi a aby ruského občana propustilo. Podle ministerstva je Bočkarjov členem personálu horní komory ruského parlamentu.

Norský soud 4. října prodloužil vazbu ruského občana na žádost norské policejní bezpečnostní služby PST, která se obávala, že po propuštění by Bočkarjov mohl zničit důkazy či uprchnout z Norska. Tento týden PST usilovala o další prodloužení vazby, okresní soud v Oslu ale ve čtvrtek požadavek zamítl. Policie se proti verdiktu odvolala.

Dnes ale norská bezpečnostní služba PST svůj požadavek prodloužení vazby stáhla a sdělila, že ruský občan bude propuštěn na svobodu. Své rozhodnutí blíže nevysvětlila. Podle agentury AFP by měl Bočkarjov, kterému hrozil tříletý trest, opustit vězení během dnešního dne a poté bude moci odcestovat z Norska.

Letos v dubnu byl v Moskvě kvůli podezření ze špionáže zadržen Nor Alfred Berg. Podle úřadů shromažďoval informace o ruské armádě. Dvaašedesátiletý muž je ve vazbě a čeká na soud.