Ustavující schůze horní komory v obměněném složení se uskuteční v polovině listopadu. "Prostor na vyjednávání je. Do té doby se stane mnohé," řekl dnes novinářům místopředseda Senátu a kandidát nyní nejsilnějšího klubu ODS na předsedu Jaroslav Kubera. "Absolutně klíčové" je podle něho to, že pokud někdo poruší principy, které v Senátu dlouhodobě platí, vrátí se mu to v příštích volbách za dva nebo za čtyři roky "v míře vrchovaté i s bonusem".

Klub Starostů sice hodlá úzus dodržet a ani nechce, jak uvedl jeho předseda Jan Horník, kádrovat lidi, ve frakci ODS, pokud by byla nejsilnější, ale vidí podle Horníka lepší kandidáty než Kuberu. Horník jmenoval Miloše Vystrčila a Jiřího Oberfalzera a řekl taky, že v klubu by měl větší podporu případný lidovecký kandidát Václav Hampl než Kubera. Starostové mají tři možné kandidáty na předsedu horní komory - Zbyňka Linharta, Jiřího Růžičku a Petra Holečka.

Pouze předseda nejmenšího Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 Václav Láska míní, že pravidlo o nominaci kandidáta na předsedu horní komory poněkud ztrácí smysl za situace, kdy se do klubů "nahánějí a přilákávají" nezařazení senátoři. Každý z největších klubů ODS, lidovců a Starostů by měl navrhnout svého kandidáta na šéfa horní komory, rozhodlo by mezi nimi plénum, řekl Láska.

Šéf lidoveckého klubu Petr Šilar řekl, že frakce pokračuje v jednáních s nově zvolenými senátory Jiřím Drahošem, Pavlem Fischerem, Jitkou Chalánkovou a s Markem Hilšerem. Debatují s nimi podle něho i další kluby. Za lidovce Šilar zdůraznil, že frakce bude respektovat poměrné zastoupení v Senátu a bude ctít právo nejsilnějšího klubu navrhnout kandidáta na předsedu. Pokud to budou lidovci, nominují Hampla.

"Na rozdíl od předchozích období, kdy počty v klubech byly hned po volbách jasné, každý věděl, za koho kandiduje a v kterém klubu bude, jsme trochu na rozpacích teď z toho, že, tuším, devět senátorů ještě váhá, do kterého klubu vstoupí," podotkl předseda senátorů ČSSD Petr Vícha. ČSSD bude o složení vedení horní komory vyjednávat potom, co budou počty jasné, dodal.

Vícha i předsedkyně senátorů ANO Zdeňka Hamousová se vyjádřili o zvyklostech ohledně skládání vedení horní komory stejně jako Šilar. Nezařazení kandidáti se budou rozhodovat o začlenění do klubů podle Hamousové ještě zhruba týden. "Já si myslím, že senátní klub ANO nebude tím, kdo bude kádrovat jednotlivé kluby, koho mají ony nominovat na pozice čelných představitelů Senátu. My tu sílu nemáme, my zástupce do vedení Senátu nominovat nebudeme," dodal místopředseda frakce ANO Jaroslav Větrovský.

Kubera v souvislosti s vyjednáváními mluvil o "metodách za hranou". "Mimo jiné je mi vyčítáno, že jsem malého vzrůstu a jsem málo důstojný, což už jsou takové ty věci za hranou, ale taková je politika," podotkl. Hampl uvedl, že jeho případná nominace do čela Senátu není úplná novinka, a soudí, že je na takovou variantu připraven.