Izrael nebude v budoucnu nadále na násilné incidenty na hranici s Pásmem Gazy reagovat stejně, řekl Lieberman. "Můj názor je jasný. Musíme na Hamás silně udeřit. To je jediný způsob, jak snížit míru násilí na nulu nebo blízko k nule," zdůraznil.

Bezpečnostní kabinet Izraele bude nejspíše kvůli Gaze zasedat opět ve středu, tedy již podruhé tento týden.

Lieberman dnes při návštěvě izraelských vojáků u hranice s Pásmem Gazy řekl, že ho násilí u hranice minulý pátek přinutilo přehodnotit situaci. Ta se podle něj změnila a vyžaduje ze strany Izraele nový přístup. "Od chvíle, kdy jsme nechali OSN převézt do Gazy palivo, jsme svědky násilí," uvedl Lieberman. "Dostali jsme se k červené linii... Vyčerpali jsme veškeré možnosti...Teď přišel čas učinit rozhodnutí, " uvedl Lieberman.

Palestinci v Gaze od konce března a většinou v pátek protestují proti blokádě a za možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Dosud izraelští vojáci při protestech zastřelili kolem 200 Palestinců, zabit byl jeden izraelský voják. Hamás pásmu vládne od roku 2007 a vedl proti Izraeli tři války. Podle Izraele podněcuje Palestince k protestům na hranici, což ale Hamás popírá.

Minulý pátek se podle izraelské armády na demonstraci v Pásmu Gazy na hranici s Izraelem sešlo asi 15.000 Palestinců, kteří na vojáky házeli nejen kamení, ale i zápalné lahve a podle izraelské armády i granáty. Izraelští vojáci sedm Palestinců zastřelili. Už o víkendu Lieberman prohlásil, že Hamás násilí na hranicích změnil ve strategickou zbraň, s jejíž pomocí se radikálové snaží otupit izraelskou odhodlanost. Dodal, že jednání o příměří, které zprostředkovává Egypt, nevede k žádnému výsledku.

Izraelská armáda se chce podle deníku Haarec vyvarovat vojenské konfrontace s Hamásem alespoň do konce příštího roku. To má být u Gazy dostavěna infrastruktura, jež má zabránit Hamásu v budování tunelů pod hranicí.

Lieberman zároveň dnes před novináři komentoval rozhovor, který šéf Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár poskytl začátkem měsíce italskému deníku La Repubblica. Sinvár v něm řekl, že válka není v zájmu Hamásu. Podle Liebermana vyjádření Sinvára nelze brát vážně. "Je jedno, co arabští vůdci říkají v hebrejštině či angličtině," řekl izraelský ministr obrany. "Důležité je, co říkají v arabštině," zdůraznil.