Hedges je doktorand z Durhamské univerzity. K soudu byl podle jeho manželky už předvolán dvakrát, ale obvinění se nedověděl.

Generální prokurátor dnes sdělil, že Hedges byl obviněn ze špionáže ve prospěch cizí země a svou činností ohrozil "vojenskou, ekonomickou a politickou bezpečnost SAE". Za svého pobytu se údajně snažil získat tajné informace, aby je mohl předat cizí agentuře. Podle britského deníku The Telegraph se má u soudu objevit 24. října. Důkazy proti Hedgesovi pocházejí podle agentury Reuters z elektronických přístrojů a informací tajné služby SAE.

List The National minulý týden napsal, že vyšetřovatelé došli k závěru, že se Hedges snažil získat důvěrné informace ve prospěch zahraniční agentury a že se při výslechu přiznal.

Podle stránek Durhamské univerzity je Hedges zapsán v doktorandském studiu na katedře vládních a mezinárodních studií a předmětem jeho zájmu jsou civilní a vojenské vztahy, politická ekonomie a kmenový systém. Loni vyšel článek o Muslimském bratrstvu a Radě pro spolupráci arabských států Perského zálivu, na němž se podílel. SAE jsou členem tohoto arabského uskupení.

The Telegraph napsal, že se Hedges zabýval tématem dopadu revolučních událostí takzvaného arabského jara na zahraniční politiku SAE a na jejich bezpečnostní strategii. Jeho kolegové se domnívají, že je obviněn za špionáž ve prospěch Kataru, s nímž SAE podobně jako několik dalších arabských zemí přerušilo styky.