"Letecká puma je zneškodněna! Zátarasy se odstraňují. Obyvatelé mohou zpět do svých bytů," uvedla vpodvečer na twitteru saská policie.

Britskou leteckou pumu našli dělníci v úterý odpoledne při stavebních pracích necelé dva kilometry severozápadně od drážďanského hlavního nádraží. V noci na středu úřady nařídily evakuaci postižené oblasti, kterou muselo opustit zhruba 9000 lidí, včetně obyvatel domova důchodců a pečovatelského domu. Podle listu Sächsische Zeitung šlo o největší evakuaci v saské metropoli v souvislosti se zneškodňováním válečné pumy.

Zneškodňování bomby, které mělo trvat několik hodin, se zkomplikovalo, když pyrotechnici zjistili, že kvůli poškození stavebními stroji hrozí výbuch. K explozi nakonec skutečně došlo. Nikdo při ní nebyl zraněn, všichni se zdržovali v bezpečné vzdálenosti. Materiál, který byl přivezen k utlumení výbuchu, nicméně začal hořet, a pyrotechnici tak museli čekat, než bomba vychladne, aby zjistili, zda hrozí další exploze. Hasit a ochlazovat pumu pomáhal také robot.

Dnes odpoledne pancéřovaný bagr odstranil materiál navezený k utlumení výbuchu a pyrotechnici následně zjistili, že bomba je již neškodná.

I více než 70 let po konci druhé světové války jsou podobné evakuace v Německu poměrně běžné. Největší podobnou akcí v poválečných dějinách země byla loni v září evakuace více než 60.000 obyvatel ve Frankfurtu nad Mohanem. Letos v dubnu se pak muselo evakuovat asi 10.000 lidí v Berlíně. V celém Německu se každý rok najde více než 2000 tun válečných bomb a munice.