"Jsem velmi rád, že navzdory tomu, co se stalo minulý týden, a je tak stále živé, je ze strany Ruska silná snaha pokračovat v politickém procesu," uvedl de Mistura.

Před týdnem podnikly Spojené státy, Británie a Francie koordinovaný vojenský úder v Sýrii. Nálety byly odpovědí na údajný chemický útok, který podle těchto tří zemí syrská armáda podnikla 7. dubna na město Dúmá ve východní Ghútě nedaleko Damašku a který si podle záchranářů na místě vyžádal přes 40 lidských životů. Damašek a jeho spojenec Rusko obvinění z použití chemických zbraní odmítají a operaci označily za akt agrese vůči suverénnímu státu. Vyšetřovatelé z Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se stále do Dúmy nedostali, přestože jsou týden v Sýrii.

Vyslanci členských států RB OSN se tento víkend mají setkat na odlehlé usedlosti v jižním Švédsku a očekává se, že jedním z hlavních témat bude dosavadní neschopnost OSN docílit mírového řešení sedmileté syrské války. Generální tajemník OSN António Guterres již dříve avizoval, že chce ženevský proces oživit.

Syrská státní televize mezitím dnes informovala, že povstalci na základě dohody o evakuaci začali opouštět tři města ve východním Kalamúnu na okraji Damašku.

Několik modrých autobusů se stovkami rebelů s rodinami opustilo města Ruhajba, Džajrúd a Nasríja, uvedla státní televize Al-Ichbáríja. Namířeno mají do povstaleckých oblastí na severu země. Ještě dnes by podle televize tato města mohlo opustit 3200 rebelů. Po dokončení evakuace, jejíž trvání úřady odhadují na tři dny, syrská vláda přebere kontrolu nad městy.

Současná evakuace je nejnovější v sérii evakuací povstalců z okolí Damašku, odkud na základě dohody s vládou, jež v regionu hodlá zcela upevnit svou kontrolu.