Podle ředitele Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřeje Boháče byl předpis o oslunění absurdní a architekti museli navrhovat domy roztodivných tvarů, aby normu splnili. Byty, které nevyhovují předpisu, jsou podle něj kolaudovány a prodávány jako ateliéry, přitom ale slouží k bydlení. Podle IPR s výjimkou Slovenska požadavek na oslunění nikde v zahraničí v podobě jako v ČR není.

Oslunění bude vystřídáno již platným předpisem o denním osvětlení. To znamená, že všechny pobytové místnosti musí mít okna. Podle návrhu novely součet ploch všech oken nesmí být menší než desetina podlahové plochy místnosti. Prvek denního osvětlení ještě doplní požadavek dostatečného odstupu budov od sebe.

Novela zahrne rovněž popis dobíjecích stanic pro elektromobily. "Elektromobilita a alternativní pohony jsou novým tématem a jakkoliv se po městě elektromobily pohybují, tak není technicky ustanoveno, jaká kriteria musí dobíjecí stanice splňovat," řekl Boháč.

Předpisy by měly začít platit podle Boháče od letošního října. Notifikovat je bude muset Evropská komise. Jakmile vejdou v účinnost, začne platit dvouletá lhůta, při které budou moci být již na úřady podané stavební projekty posuzovány podle současného znění.

PSP mají za cíl umožnit výstavbu udržitelného města se stromy v ulicích a novostavbami, které respektují charakter svého okolí. Každá nová či rekonstruovaná ulice širší 12 metrů má mít stromořadí. Neměly by vznikat zbytečné podchody a nadchody, přednost mají mít bezbariérové přechody. Stanoví i výškovou regulaci novostaveb.

Znění PSP vyvolalo v minulosti řadu sporů, mimo jiné v pražské koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Po sporech jejich přípravu primátorka Adriana Krnáčová (ANO) odebrala z kompetence svému tehdejšímu náměstku Matěji Stropnickému (SZ/Trojkoalice) a předložila k projednání novou verzi. Primátorčinu novelu nakonec notifikovala Evropská komise.