Například na Divadelní fakultě Janáčkovy akademie múzických umění dostali studenti na polední hodiny děkanské volno, aby se mohli zúčastnit shromáždění či debaty. Děkan Petr Francán studentům popřál dostatek občanské uvědomělosti i morální pevnosti.

Apolitické snahy studentů zaměřené na obranu ústavních a společenských zvyklostí a hodnot podporuje podle mluvčí Jiřiny Studenkové také Mendelova univerzita. Její studenti se do stávky zapojí, zatím řeší formu a způsob. Na studentech vše nechává také Veterinární a farmaceutická univerzita.

K účasti na náměstí Svobody se zatím prostřednictvím facebooku přihlásila asi pětistovka lidí, další stovky vyjádřily zájem. Pořadatelé požadují, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky, aby předsedou vlády nebyl trestně stíhaný člověk, aby ústavní činitelé neútočili na veřejnoprávní média a novináře obecně.

Mezi pořadateli akce na náměstí jsou studenti Masarykovy univerzity. "Univerzita dlouhodobě podporuje a vítá občanskou angažovanost svých studentů i akademiků. Účast na čtvrteční stávce studentstva je věcí individuálního rozhodnutí a práva každého jednotlivce, které je třeba plně respektovat," uvedla mluvčí školy Tereza Fojtová.

Výstražná stávka studentstva #VyjdiVen se koná po celém Česku. Původním záměrem organizátorů bylo to, aby studenti a další podporovatelé ve 12:00 vyšli ven ze škol, tříd a pracovišť. V Brně se k tomu chystají například studenti Fakulty architektury Vysokého učení technického na Poříčí.

Na gymnáziu v Křenové ulici ředitel z bezpečnostních důvodů umožnil stávku na dvoře školy, aby studenti neopouštěli areál. "Přece jenom vedeme studenty k občanské odpovědnosti a právo na stávku patří k demokratickým svobodám. Účast na stávce je dobrovolná a není věkově omezena, absence v hodinách se nebude započítávat," uvedl ředitel gymnázia Miroslav Marek.

Seznam škol, které se k výstražné stávce připojí, se postupně rozrůstá, někde se chtějí studenti teprve rozhodnout. "Studenti to zvažují," konstatoval dnes ředitel Gymnázia Brno-Řečkovice Petr Krupka.

Na gymnáziu Vídeňská vznikl stávkový organizační výbor složený ze tří studentů. "Očekáváme účast zletilých žáků z řad maturitních ročníků," uvedl ředitel školy David Andrle.