Mluvčí VŠB-TUO Petra Halíková řekla ČTK, že nejvíce firem bylo zaměřeno na informační technologie, strojírenství či ekonomiku. "Ale neznamená to třeba, že když jsem IT firma, nabízím jenom IT pozice, protože třeba tam mají i velké ekonomické oddělení nebo oddělení lidských zdrojů. Určitě je dobré obejít si všechno," řekla.

Na veletrhu měly zastoupení firmy z Moravskoslezského kraje i celé České republiky. Především studentům byly určeny odborné přednášky, například na téma jak správně napsat životopis.

"Firmy chtějí hlavně, aby studenti byli samostatní, aby byli proaktivní, aby uměli věci z univerzity aplikovat, což myslím, že Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava o tom je. My se hodně snažíme už od nástupu studenta do prváku hodně to propojovat s praxí, aby studenti měli co nejhladší přechod potom do firmy," řekla Halíková. Studenti třeba s firmou spolupracují na bakalářské práci nebo výzkumném projektu a pak tam nastoupí do zaměstnání.

Velké zastoupení na veletrhu měly firmy z automobilového průmyslu. Vedoucí náboru automobilky Hyundai Klára Klepáčová řekla, že podnik ročně přijímá nejméně deset absolventů. I nyní může studentům nabídnout přímo pracovní místa, případně s nimi navázat kontakt a oslovit je, až se patřičné pracovní pozice otevřou. "Studenti u nás prostor mají, a i když nemají zkušenosti, tak my jsme schopni je rozvíjet a vzdělávat dál. Co se týče možností, nabíráme studenty od technických oborů přes administrativní obory, to spektrum je napříč všemi oblastmi," řekla Klepáčová.

Referentka personalistiky výrobce armatur MSA z Dolního Benešova na Opavsku Kateřina Janků řekla, že podnik hledá zaměstnance například na pozice ve strojírenství. "Studenti u nás můžou absolvovat povinnou praxi, jsme jim nápomocní i co se týká psaní závěrečných prací. Jinak se s námi můžou pobavit o pracovních příležitostech, pozicích pro absolventy, jaká je možná spolupráce v rámci studia, brigády a praxe nebo, pokud jsou v posledním ročníku, na hlavní pracovní poměr," řekla Janků.

Personalistka společnosti Husqvarna Jarmila Klimešová řekla, že do firmy nastupují i studenti ostravských škol. Protože ale podnik vyrábějící motorové nářadí působí ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku, většinou jde o absolventy, kteří pocházejí z okolí.