Šéf Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio nechal skandál prošetřit a slíbil, že "shnilá jablka (z hnutí) vyhází". Tato populistická formace přitom svůj politický úspěch založila na tom, že je na rozdíl od tradičních stran bez poskvrny a nezkorumpovatelná, připomněl Reuters.

Platy poslanců jsou podle hnutí příliš vysoké, a tak svým zákonodárcům uložilo, aby polovinu ze mzdy každý měsíc posílali na podporu podnikání. Sám Di Maio řekl, že za posledních let se tak vzdal 370.000 eur (zhruba 9,4 milionu Kč).

Jeden ze senátorů po obvinění z hnutí vystoupil. "Všechno jsem zaplatila," popřela v deníku Corriere della Sera obvinění další senátorka Barbara Lezziová. Uvedla také, že ví o dvou dalších politicích hnutí, kteří nepřispěli dostatečně, ale posléze rozdíl uhradili.

Matteo Renzi, šéf vládnoucí Demokratické strany, Di Maia obvinil, že stojí v čele seskupení "žebráků a podvodníků", a vyzval Italy, aby hnutí v parlamentních volbách 4. března hlas nedávali.

Hnutí pěti hvězd je podle prognóz sice nejsilnější italskou stranou, ale průzkumy vede středopravá předvolební koalice, kterou zformovaly Liga severu, strana Vzhůru, Itálie Silvia Berlusconiho a uskupení Bratři Itálie. Třebaže se očekává, že tato koalice volby vyhraje, pravděpodobně nezíská absolutní většinu, napsala agentura Reuters.