"Separatističtí vůdci si zvykli lhát, říkali, že proces (vedoucí k samostatnosti) nebude mít ekonomické důsledky, že mají podporu Evropy... byla to lež za lží," reagoval na dnešní výroky Rovirové v katalánském rozhlase RAC1 mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez. Tvrzení političky označil za "hrubou lež".

Rovirová dnes ráno v rozhlase řekla, že tehdejší katalánský premiér Carles Puigdemont a vicepremiér Oriel Junqueras dostali informace ze spolehlivých zdrojů. Podle nich Madrid varoval před "scénářem extrémního násilí s mrtvými v ulicích". "Přímo nám řekli, že poteče krev a že máme zastavit (separatistické snahy), protože tentokrát to nebudou gumové projektily," řekla Rovirová v rozhlase.

Při referendu o nezávislosti Katalánska 1. října španělská policie zasahovala obušky a gumovými projektily proti lidem, kteří se dožadovali možnosti volit. Madrid hlasování zakázal jako neústavní, a proto měla španělská policie pokyn mu zabránit. Katalánci ovšem někde vpředvečer referenda obsadili volební místnosti, aby se v nich mohlo hlasovat.

Katalánská policie byla při referendu rovněž v ulicích přítomna, podle Madridu se ale chovala příliš pasivně, za což čelí obvinění i tehdejší šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero. Ten vydal podle zpráv v médiích pokyn, aby policisté nepoužívali obušky proti lidem, kteří budou protestovat pasivně.

Varování z Madridu měla podle Rovirové přijít Puigdemontovi a Junquerasovi krátce po referendu z 1. října, kdy se katalánské vedení přelo o to, zda vyhlásit předčasné regionální volby, nebo nezávislost této španělské autonomní oblasti. Katalánský parlament nakonec 27. října schválil rezoluci o nezávislosti a Madrid poté převzal dočasně přímou správu Katalánska.

Mluvčí Méndez označil slova Rovirové za velmi vážná obvinění, nicméně vyloučil, že by ji kvůli nim žaloval za pomluvu. Taká zástupce španělské vlády v Katalánsku Enric Millo označil výroky Rovirové za lži a vyzval ji, aby svá obvinění vysvětlila.