Jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že úderná skupina amerického námořnictva v čele s letadlovou lodí Ronald Reagan se v říjnu zapojí do dalších vojenských manévrů, tentokrát společně s jihokorejskými námořními silami.

Americká letadlová loď Ronald Reagan cvičí s plavidly japonského námořnictva již od 11. září, a to ve vodách jižně a západně od hlavních japonských ostrovů, uvedla v prohlášení japonská armáda. Do manévrů jsou zapojeny tři japonské válečné lodě, včetně dvou torpédoborců a jedné z největších japonských vrtulníkových lodí Ise. Manévry potrvají do 28. září.

Spojené státy a jejich regionální spojenci reagují vojenskými cvičení, včetně přeletů bombardérů a stíhaček poblíž Korejského poloostrova, na hrozby ze strany KLDR. Pchjongjang v posledních týdnech uskutečnil svůj šestý a zatím nejsilnější jaderný test a dvě zkoušky raket, které přeletěly nad Japonskem.

Nyní Severní Korea hrozí, že by mohla provést svůj dosud největší jaderný test v Pacifiku. Podle japonského ministra obrany je možné, že otestuje raketu s jadernou hlavicí.