Halab byl před válkou průmyslovým srdcem Sýrie s více než dvěma miliony obyvatel. Nyní jeho západní část kontroluje armáda a zbytek povstalecké skupiny. Boje se neustále obnovují a podle OSN při nich bylo zničeno asi 60 procent historického centra, které je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Podle ochránců lidských práv, kteří situaci monitorují z Londýna, se povstalcům sice podařilo probít se do čtvrti na severozápadně města, ale tato část prý není strategicky významná. Podle BBC se množí náznaky, že se chce Damašek Halabu i jihosyrského města Dará vzdát, což ale vláda popírá. Vojáky na frontě v Halabu dnes navštívil premiér Vaíl Halkí a městské správě prý předal velké sumy peněz na obnovu.

Turecko kvůli bojům v Halabu posílilo jednotky na své hranici se Sýrií. Premiér Ahmed Davutoglu ale řekl, že země nechystá vyslat vojsko do Sýrie. Turecké sdělovací prostředky už několik dní spekulují, že se Ankara chystá zasáhnout vojensky do bojů v Sýrii nebo že bude usilovat o zřízení nárazníkového pásma na hranici.

Nejmenovaný turecký představitel agentuře Reuters řekl, že pro Ankaru je přechod vedoucí do Halabu klíčový a že pokud padne Džarábulus do rukou kurdských milicí, bude Turecko jednat. Džarábulus leží v provincii Halab u hranice, na jejíž druhé straně je turecký přechod Karkamiş. Turecku se nelíbí, že hranicí procházejí bojovníci z organizace Islámský stát, ani to, že v blízkosti jeho území bojují syrští Kurdové.

Syrská televize oznámila, že v mešitě na předměstí Damašku byl spáchán atentát, při kterém zemřel sunnitský duchovní. Nálož prý explodovala pod pultem, u kterého duchovní sloužil polední modlitby.

Další výbuch v mešitě zabil dnes přinejmenším deset bojovníků fronty An-Nusra ve městě Ríhá v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. Informovala o tom syrská exilová organizace SOHR, která situaci v zemi dlouhodobě sleduje z Londýna. Exploze mešitou údajně otřásla v okamžiku, kdy se radikálové sešli k večernímu společnému jídlu, kterým muslimové během posvátného měsíce ramadánu po západu slunce přerušují půst.

Z Iráku přišla zpráva o několika atentátech, které v Bagdádu a jižně od něj usmrtily osm lidí. V Madáinu, který leží jižně od metropole, bomba vybuchla u obchodu a zabila tři osoby, další bomba pak připravila o život dva milicionáře, kteří drželi hlídku na silničním stanovišti. V Bagdádu nálož explodovala v obchodní ulici na východě města a zabila tři lidi.