Umělecký šéf Ungeltu Pavel Ondruch dnes novinářům řekl, že uvedením hry divadlo pokračuje ve své dramaturgické linii, která sleduje přinášení zahraničních současných her do českého prostředí v tuzemské premiéře. Hledáme je přímo hercům na tělo, děláme herecké divadlo a hledáme témata, která nás trápí, řekl.

"Text, který na faustovském půdorysu zkoumá duši umělce ve víru showbusinessu, dává obrovitánskou hereckou příležitost Marku Danielovi. V ní může zúročit nejen své bohaté zkušenosti z divadla a filmu, ale také z oboru stand-up komedie, kterou již dlouhá léta pěstuje na nejvyšší úrovni," uvedl. Hra je prostoupena čtyřmi dlouhými, stylově rozdílnými stand-up výstupy, díky nimž divák sleduje proměnu komika z angažovaného umělce v komerčního baviče.

Owen McCafferty patří k respektovaným dramatikům Severního Irska. Narodil se v roce 1961 a prošel mnoha profesemi - živil se například jako dělník na jatkách, státní úředník či účetní. Od poloviny 90. let je dramatikem na plný úvazek. Píše scénáře pro televizi a příležitostně i režíruje - své texty i své oblíbené autory, jakým je například Harold Pinter.

Proslavil se textem Scény z velkoměsta, který v roce 2003 posbíral všechny dostupné ostrovní ceny pro nové původní drama. Od té doby napsal řadu dalších her a všechny se s úspěchem hrály na velkých i malých scénách v Severním Irsku, Velké Británii, ale i v Evropě a Americe.

Pro titul Jak zabít komika inscenátoři oslovili Marka Daniela, herce známého z mnoha filmů i jako protagonistu internetového seriálu Kancelář Blaník, který se žánru věnuje. V Ungeltu bude hrát poprvé. "Sám autor nevěděl, jak hru definovat. Já jsem si ji pracovně nazval reality-tragikomedie. Obsahuje normální scény s dialogy a pak stand-upy. Diváci se účastní živé akce a do toho uvidí i to, co se děje mimo pódium," říká Daniel k inscenaci. V režii Martiny Krátké se dále představí Kristýna Frejová a Ladislav Hampl v alternaci s Václavem Vašákem.