Inscenaci dotváří hudba na pomezí punku a popu. Nebude chybět ani humor. Na scéně se objeví drůbež ve všech možných podobách a taky díra plná bahna.

Podle režiséra je Dostojevského próza z roku 1866 spojená se současným kontextem například postavou soukromého učitele a posléze hazardního hráče Alexeje. "Je to člověk, který ví, co nechce, ale neví, co chce," řekl dnes Hába novinářům o titulní postavě, kterou ztvární Dalibor Buš.

V roli Francouzka se představí Jan Kolařík, Babičku hraje Ivana Hloužková, Polinu Simona Zmrzlá. Úlohu Blanche ztvární Růžena Dvořáková.

Divadelníci vnímají Dostojevského prózu jako obraz světa, kterým hýbou peníze. Inscenace Husy na provázku se pak ptá po budoucnosti takového světa. "Umíme si představit nepředstavitelné? Třeba svět bez kapitalismu?" uvedl Hába.

Dostojevského dílo má v Huse na provázku dlouhou inscenační tradici, soustředil se na něj zejména režisér Vladimír Morávek. Dosud je na repertoáru představení Kníže Myškin je idiot s premiérou v roce 2004. Soubor v minulosti nastudoval i dramatizaci románů Běsi a Bratři Karamazovi nebo inscenaci Raskolnikov - jeho zločin a jeho trest. Hráč má premiéru v pátek 23. listopadu.