Ředitel archeologického areálu v Pompejích Massimo Osanna řekl, že zobrazení Lédy, kterou podle antického mýtu oplodnil Zeus (v římské verzi Jupiter), proměněný v labuť, zdobilo nemálo domů v Pompejích i nedalekém Herculaneu.

Tato freska je však podle Osanny výjimečná tím, že Léda upírá zrak na toho, kdo se na fresku dívá. "Léda diváka pozoruje s naprosto zjevnou smyslností," myslí si ředitel archeologického areálu. Navíc zpracování je velmi detailní, na fresce je vidět, jak Léda chrání labuť svým pláštěm, zatímco ona jí sedí na klíně.

Ložnice se nachází nedaleko chodby vedoucí ke vchodu do domu, kde byla již dříve objevena další nádherná freska, uvedl ve svém prohlášení archeologický areál, který spadá pod italské ministerstvo kultury. Vlastník domu byl podle Osanny nejspíš bohatý obchodník, který chtěl ukázat, že "je kulturně na výši", a proto si interiér vyzdobil freskami inspirovanými mýty.

Zatím neodhalené části domu zůstanou z bezpečnostních důvodů tak, jak jsou nyní, napsala agentura ANSA. Archeologové nicméně zvažují možnost, že by fresky přemístili do míst, kde "by byly více chráněny a bylo by možné je ukázat veřejnosti", dodal Massimo Osanna.

Antický přístav Pompeje, který leží nedaleko Neapole, byl zničen při erupci sopky Vesuv v roce 79 našeho letopočtu. Spolu s ním byla zasypána popelem či zavalena sopečnou lávou a bahnem také římská města Herculaneum, Stabie a Oplontis. Pompeje patří mezi jedno z nejvíce navštěvovaných míst v zemi.