Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kletba z Pompejí znovu udeřila? Turistka si z místa odvezla kamínek, onemocněla rakovinou!

Autor: pma - 
10. února 2024
20:30

Turisté z celého světa jezdí pravidelně do italských Pompejí pozorovat to, co z města zbylo po zkáze, kterou tam v roce 79 n. l. zapříčinil výbuch sopky Vesuv. Lidé si z Pompejí chtějí často odvézt na památku suvenýr, ten jim ale může způsobit velké trápení. Ředitel archeologického parku v Pompejích Gabriel Zuchtriegel na sociálních sítích zveřejnil dopis turistky, která si z města odvezla kamínky a zakrátko onemocněla rakovinou. Poslední případ „kletby z Pompejí" není ojedinělý. 

Roku 79 n. l. vybuchla nedaleko italské Neapole sopka Vesuv. Ta zničila přilehlou Stabii, Herculaneum, ale hlavně město Pompeje. Tragédie si tehdy vyžádala na 25 tisíc mrtvých. Podivná mystika a záchovalé trosky města lákají ročně nespočet turistů. Mnoho z nich už v minulosti napadlo, že by si z místa mohli odvést nějaký suvenýr, přestože to tamní řád zakazuje.

Kdo tak učiní, nejenže poruší nařízení tamního archeologického parku, může jej navíc postihnout i „kletba z Pompejí“. O jeden z takových případů se před nedávnem podělil na sociálních sítích ředitel archeologického parku v Pompejích Gabriel Zuchtriegel. Mladá turistka mu poslala dopis, ve kterém přiznala, že si z města odvezla něco na památku. 

„O kletbě jsem neměla ponětí. Nevěděla jsem, že z Pompejí nesmím odnášet žádné kameny. Během jednoho roku jsem dostala rakovinu prsu. Jsem mladá a zdravá žena, podle lékařů to byla prostě smůla. Přijměte prosím moji omluvu a tyto kameny,“ stálo v dopise, který ředitel archeologického parku zveřejnil. Zuchtriegel ženě, jejíž identita nebyla zveřejněna, popřál mnoho sil a zdraví. Upozornil, že její případ není ojedinělý. 

Před čtyřmi lety například Zuchtriegela kontaktovala mladá Kanaďanka Nicole. Ta si z Pompejí odvezla kus mozaikové dlažby. I ji zřejmě postihla kletba, která je s místem spjata. V dopise adresovaném řediteli parku napsala, že zažívá nejhorší dny ve svém životě poté, co podruhé prodělala rakovinu prsu. „Prosím, vezměte si ty kameny zpět, nosí smůlu,“ stálo na konci dopisu. 

Video  Co vám ve škole neřekli: Tajemství strašlivé smrti obyvatel Pompejí! Jak zemřeli?  - Ivona Loutocká, Jana Říhová
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi