Tvůrci do filmu z atraktivního zámeckého prostředí obsadili Hynka Čermáka, Tatianu Vilhelmovou, Martina Pechláta, Pavla Lišku nebo Tatianu Pauhofovou. V těchto dnech filmaři vybírají v rozsáhlém castingu představitelku pro roli Marie, dcery Franka Kostky.

"Po dlouhé době se v Česku objevil vtipný humoristický román. Jeho autor Evžen Boček do své Poslední aristokratky s nadsázkou a lehkostí otiskl své dlouholeté průvodcovské a kastelánské zkušenosti. Mně tím dal příležitost znovu se scenáristicky a režijně pustit do nejnáročnějšího královského filmového žánru - žánru komedie," uvedl režisér Vejdělek.

Bočkův román Poslední aristokratka vydaný v roce 2012 zvítězil v prvním ročníku Ceny Miloslava Švandrlíka pro nejlepší humoristický román. Čtvrté pokračování úspěšné knižní série Aristokratky s podtitulem Vlna zločinnosti na zámku Kostka vyšlo 18. října v rámci Velkého knižního čtvrtku.

Děj filmu se odehrává v druhé půlce devadesátých let, kdy je Kostkům v restituci rodové sídlo vráceno. Jejich představy o zámku i České republice, kde nikdy nebyli, jsou idealizované. Už jen střet s českou realitou nabídne řadu humorných situací, stejně jako smiřování se se skutečností, že bezstarostný život na aristokratickém sídle se nekoná, protože zámek Kostka je ve skutečnosti v havarijním stavu. Zdánlivě předem prohraná bitva se stává pro rodinu Franka Kostky výzvou, stejně jako následování rodového hesla 'Kdo nikdy neprohrál, nikdy opravdu nezvítězí'.

Natáčení se uskuteční od ledna až března příštího roku na státním zámku Milotice, který byl i literárním předobrazem Kostky, a na několika dalších historických objektech v Čechách a na Moravě.

Režisér Vejdělek do celovečerní hrané tvorby vstoupil scenáristickou a režijní adaptací bestselleru Michala Viewegha Účastníci zájezdu. Film se stal divácky nejúspěšnějším titulem roku 2006, v kinech ho vidělo přes 800.000 diváků. S ohlasem se setkaly také další jeho filmy Václav, ROMing, Ženy v pokušení, Muži v naději, Něžné vlny a Tátova volha.